Cenzura u mreži

Vest da je ćerka guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković službenim automobilom dva puta nedeljno putovala u Beograd na fakultet,  na volšeban način, preko noći, nestala je sa sajtova medija koji su je objavili. Ali, ova priča se, naravno, nije mogla sakriti. Velikom brzinom proširena je putem društvenih mreža i foruma i, kao što je to nekada bio slučaj sa zabranjenim knjigama i štampom – izazvala veliko interesovanje čitalaca. Veće nego da je ostala samo jedna od vesti u šumi svakodnevnih (pravih ili izmišljenih) afera.

jorgovanka_cenzura

A prošlo je manje od dve nedelje kada se desilo nešto slično. Naime, tada su sajtovi B92 i mondo skinuli tekst u kome je novinar koji radi kao menadžer medija u BBC-ju Dušan Mašić kritikovao novinarku Kurira zbog neetičkog pisanja u slučaju porodice Ognjanović. Posle bumerang efekta ove odluke i negodovanja javnosti, Veran Matić, glavni i odgovorni urednik informativnih sadržaja na B92 uputio je javno izvinjenje zbog činjenice da je njegov portal najpre objavio, pa onda sa sajta skinuo otvoreno pismo novinara Mašića.

U poslednjem slučaju, desilo se nešto još čudnije. Kada je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) objavio tekst  o lančanom nestajanju teksta o  ćerki guvernerke NBS sa mnogih portala, na njihovom sajtu su, kako ističu u CINS-u, nastali tehnički problem, da  bi jutros  (sreda, oko 9:15) tekst bio izbrisan hakerskim upadom na sajt!

CINS

“CINS raspolaže informacijama da su se upadi dogodili i nizu drugih sajtova koji su preneli ovaj tekst, što govori o organizovanoj akciji.CINS će preduzeti pravne korake koji su mu na raspolaganju, a pored toga će naš istraživački tim usmeriti svoju pažnju na nastavak odličnog rada novosadskog kolege.”

internet

U novoj digitalnoj realnosti pravila igre se u mnogome razlikuju od dosadašnjeg hard copy pristupa, u kome je bilo dovoljno fizički uništiti nepoželjno i završiti posao. Danas to već nije dovoljno, jer za jednom objavljeno na internetu ne postoje gumica ni makaze. Nušićeva “Gospođa ministarka” slala je članove familije da pokupuju sve primerke novina koje o njoj loše pišu, a danas, čini se, tehnološki napredak takvima ne idu na ruku. Osim redakcija, odnosno novinara i urednika, u internet realnosti svaki građanin može da deluje medijski. Bilo da se radi o sajtu, blogu, nalogu na društvenim mrežama ili komentaru na forumu, građani su danas mnogo više od pukog upijača informacija iz medija.

Još kada se u slučaju Tabaković dogodi da svi klasični mediji urade/izbrišu isto – eto dodatnog vetra u leđa za dalje širenje informacije i, što je za one koji bi da vest zataškaju još gore, različite interpretacije. Zato bi oni koji se odlučuju na takav korak trebalo da nauče da transparentnost stvara poverenje, pa makar oni i ne bili (uvek) u pravu.