Cenu grejanja u Nišu “podgrejala” ulica

Iako je gradska vlast Niša tvrdila da „nema razgovora o sniženju cene daljinskog grejanja“, nakon brojnih uličnih protesta i pregovora sa Udruženjem predsednika Skupština stanara (UPSS), račune je, ipak, snizila za dvadeset procenata. U UPSS sada upozoravaju da se sprema nova cena grejanja, da neće popustiti pod političkim pritiscima, a da će nišlije sa pištaljkama biti na ulicama sve dok je to potrebno. 

Iz tog Udruženja stanara tvrde i da se postignuti dogovori sa gradskim vlastima ne poštuju jer njihov predstavnik njie pozvan na sednicu Nadzornog odbora Toplane, iako je Udruženje zvanično dobilo „praznu stolicu“ u ovom odboru. 
*
Sastanak UPSS / Izvor: facebook.com

Nakon poslednjeg građanskog protesta početkom decembra, oglasio se ponovo gradonačelnik Niša Zoran Perišić i rekao da rukovodstvu gradske Toplane zamera što nisu dovoljno smanjili plate zaposlenih, ali da UPSS, s druge strane, stalno postavlja nove zahteve.

A postavljanje zahteva niškim vlastima Udruženje stanara počelo je u martu ove godine, kada je i formirano. Svedočeći o početku organizovanja, jedan od osnivača, Saša Kostić, predsednik UPSS, za Istinomer je kazao da su u januaru ove godine na kućne adrese Nišlija počeli da dolaze računi sa enormno visokim cenama grejanja bez ikakvog obrazloženja. 

„Za moj stan od 78 kvadratnih metara, za koji sam u oktobru 2014. godine grejanje plaćao 5.500, u februaru je bilo 11.000 dinara. Povećanje za 94 procenta, a cena gasa povećana je za samo 25 procenata“, kazao je Kostić.

Zbog neplaćenih komunalnih računa, dugovi mnogih niških porodica se gomilaju, a na vrata počinju da dolaze i sudski izvršitelji. UPSS donosi odluku o pokretanju građanskog protesta i poziva nišlije da izađu na ulice. Organizovane su tri protestne šetnje, a 22. juna 2015. godine oglasilo se Gradsko veće Niša sa konstatacijom da nema uslova za pojeftinjenje cene grejanja, a da je očuvanje energetskog sistema Niša obaveza i prioritet.

*
Protestna šetnja UPSS / Izvor: facebook.com

Istog dana oglasio se i gradonačelnik Niša.

”Formirao sam komisiju koja ima zadatak da ispita svaku reklamaciju i izvesti Grad o tome da li su primedbe UPSS opravdane ili ne. Gradski većnik Miloš Banđur (SNS), je jedan od retkih koji razume ovu oblast i koji je prepoznat od strane drugih institucija u republici kao ekspert za ovu oblast” rekao je tada niškim medijima Perišić.

Analitičari udruženja pravili su poređenja sa zemljama Evropske Unije koja su pokazala da Austrija, Nemačka, Švajcarska, Norveška i Švedska imaju niže cene daljinskog grejanja u odnosu na Srbiju. 

„Došli smo do frapantnih saznanja da Srbija cenu gasa plaća za 50 procenata više nego bilo koja zemlja Evropske Unije. Po mernoj jedinici gasa, sve zemlje EU plaćale su 550 evra, a Srbija 750. To je zvaničan podatak koji smo izneli u javnost i niko ga nije demantovao“, tvrde u udruženju.

Tada su građani bili nezadovoljni i brojem radnika koji rade u niškoj Toplani. Tvrdili su da radnu knjižicu u Toplani ima 249 ljudi, a da se broj zaposlenih poslednjih godina uvećavao u administrativnom delu, dok se u tehničko-tehnološkom sektoru smanjivao. 

Problem je predstavljalo i trajno isključenje sa sistema daljinskog grejanja koje su mnogi građani želeli, dok su gradski većnik Miloš Banđur i direktor Toplane tvrdili da je to nemoguće uraditi. 
U UPSS smatraju da zahtev za trajnim isključenjem sa toplovodne mreže ima utemeljenje u zakonu. 

“Utvrdili smo da građanima Zakon omogućava apsolutno pravo da postaju korisnici daljinskog grejanja, ali i da prestanu onog momenta kada im ta usluga ne odgovara. Svi koji su pokrenuli tužbe za trajni raskid ugovora sa Toplanom, doživeli su blokadu sudskih procesa. To se radi pod političkim pritiskom”, tvrdi predsednik UPSS Saša Kostić.

Nakon najmasovnijeg, avgustovskog protesta, UPSS dobija zvaničan poziv za odlazak na razgovor sa rukovodstvom Grada. Taj sastanak je trajao četiri sata. 

„Njihov komentar je bio da naši podaci „nisu tačni“. Miloš Banđur, Slobodan Maksimović i dva predstavnika iz Uprave za energetiku su sve naše zahteve odbili. Izašli smo nezadovoljni sastankom. I mi i oni„ rekao je Kostić Istinomeru.

Usledila su još dva sastanka, na trećem dolazi do malih pomaka „što je upućivalo da je vlast spremna na kompromis, a kompromis je nađen u četvrtom susretu sa gradskim vlastima“ tvrdi Saša Kostić. 

„Tada smo postigli cenu koja je bila prihvatljiva i njima i nama. Smanjenje računa u varijabilnom delu od 20 procenata, da u Nadzornom odboru Toplane postoji „prazna stolica“ za predstavnika UPSS, da se očitavanje podstanica u zgradama ne radi bez prisustva nekog iz Udruženja, da zadržimo vlasništvo nad podstanicama i da se nastavljaju pregovori oko smanjenja cene u fiksnom delu računa, jer smo uvereni da su to stavke koje Toplana treba da deli iz svoje dobiti, a ne na račun građana. Tek tada je cena grejanja vraćena na nivo iz oktobra 2014. godine„ kazao je Kostić za Istinomer.

Međutim, postignut dogovor vlast ne poštuje u celosti, pa UPSS saziva novi protest, ovoga puta u vreme zasedanja gradskog parlamenta, što izaziva negodovanje vlasti.

*
Zoran Perišić, gradonačelnik Niša / Foto: FoNet

Na dan sednice, 23. septembra, oglašava se gradonačelnik Niša, Zoran Perišić, koji kaže da su protesti  “politička akcija”.

“To su političke akcije struktura koje misle da će pravljenjem gužve, galame, pištaljkama, šerpama ili kako su već navikli iz ranijeg perioda postići efekat. Koji efekat? Da se prekine Skupština? Ako u sali ne bude uslova za rad, predsednik Skupštine profesor Mile Ilić će prekinuti Skupštinu. I nastaviće je za pola sata, za sat, popodne, sutra. Očigledno je da se spremaju za izbore, a ja znam i kojoj će se stranci priključiti “ rekao je tada Perišić.

U UPSS kažu da nikada nisu imali političke pretenzije i da im je jedini cilj borba za prava građana. Na pitanje Istinomera, da li je bilo pritisaka na rukovodstvo, Kostić odgovora: 

„Toplana je podnela krivičnu prijavu protiv Đokice Jovanovića i mene, zbog izjava u javnosti kojima im nanosimo štetu u poslovanju. Bili smo na saslušanju u policiji pre nešto više od dva meseca i sada čekamo odgovor javnog tužioca“.

U UPSS upozoravaju da će cena daljinskog grejanja ponovo biti vraćena na nivo iz januara 2015. godine. Poručuju da će biti istrajni sve dok svi njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, a spremni su i da za doček Nove 2016. godine budu na ulicama Niša.