Cena neodgovornosti

Mogao bih sad da se seirim nad sukobom dva ministra koji grade Koridore i nevoljom koju su natovarili premijeru a da Vlada nije valjano ni počela da radi. Mogao bih, ali neću. Ta svađa više zabrinjava pošto samo pojačava sumnju da su dva ministarstva formirana „na silu“ da bi stranački apetiti bili zadovoljeni, kao i da će svađa Mrkonjića i Ilića najviše koštati građane.

Kada je Istinomer pre mesec i po dana pokrenuo peticiju „Ne Mrkonjića u Vladu“ ključna stvar na koju smo tada ukazivali mandataru Dačiću bila je da neodgovornima, onima koji mnogo pričaju a malo rade, koji veruju da biračko telo može sve da proguta i sličnima, nije mesto na odgovornim funkcijama. Više od 10.000 ljudi podržalo je peticiju smatrajući da takvi nemaju legitimitet da ih zastupaju i da im nikako ne treba dati novu šansu. Da se razumemo, to nikako nije značilo da je Milutin Mrkonjić usamljeni primer neodgovornog političara u nas i da bi sklanjanje njega sa scene učinilo Dačićevu vladu idealnom. Da smo, recimo, pravili spisak koga bi još valjalo „preskočiti“ prilikom raspodele funkcija, sigurno da bi odmah uz Mrkonjića bio i Velimir Ilić zbog svih „zasluga“ koje vuče iz prošlih mandata.

A pomenuti ministri su se, svaki u svom pređašnjem mandatu, naobećavali puteva, mostova i obilaznica, kako ćemo postati važna ruta svima koji putuju sa zapada i severa ka jugu Evrope i Bliskom Istoku, da ćemo ubirati drumarine sa naših modernih magistrala, da će investitori pohrliti čim se završi putna infrastruktura… Kilometri najavljenih auto-puteva, umesto da su asfaltirani, i dalje su samo u planovima. O bahatosti, vulgarnostima i fizičkim napadima na novinare dvojice političara da i ne govorimo. Sve to premijeru, ipak, nije bilo dovoljno da ih izuzme iz svog kabineta.

Međutim, sada kada su ministri krenuli sa poziranjem po gradilištima i obećanjima kako će „do kraja mandata biti završen…“, pa „udarili“ jedan na drugog i doveli u pitanje stabilnost Vlade, premijer je izgleda shvatio sa kim ima posla i poručio im da će ih, ako tako nastave, razrešiti funkcija. Jeste da posle žutog, sledi crveni karton, ali pitanje je da li će se Dačić stvarno mašiti za njega ili je njegova pretnja obično treniranje strogoće. Ako je, pak, zaista uvideo koliko nas sve koštaju neodgovorni političari i njihovo ponašanje, onda ne treba da ima dileme kod njihovog sledećeg kiksa.