Čačanski funkcioner glasao u interesu firme u kojoj je direktor

Član čačanskog gradskog veća iz redova Srpske napredne stranke Milijan Minić glasao je na sednicama gradske vlade u interesu firme „Auto Čačak“, zastupnika „Škode“. U tome ne bi bilo ništa sporno da Milijan Minić nije jedan od direktora u „Auto Čačku“, tačnije u firmi „Auto Čačak Inženjering“.

Minic

Sredinom avgusta 2012. godine, na sednici Gradskog veća, van dnevnog reda, po hitnom postupku, Komisija za dodelu građevinskog zemljišta predložila je da se firmi „Auto Čačak“, na lokaciji na Ljubić keju, dozvoli da na stambeno-poslovnom objektu izgradi veći broj kvadrata nego što je to bilo predviđeno uslovima tendera. „Auto Čačak“ i vlasnik firme Milenko Kostić zakupili su tri gradske parcele na 99 godina pod određenim uslovima, kojima je jasno definisano koliki objekat može da se izgradi. „Auto Čačak“ je nakon okončanja tendera dobio saglasnost da poveća kvadraturu objekta, ali nakon toga investitor se još jednom obraća Komisiji za dodelu građevinskog zemljišta sa istim zahtevom – povećanje broja kvadrata.

Taj zahtev je prihvatila Komisija i sa istim predlogom se pojavila na Gradskom veću, uz obrazloženje da se objekat ovih gabarita uklapa u postojeće urbanističke planove. Članovi Gradskog veća prvobitno su odbili ovaj zahtev uz samo jedan glas “za” (bio je to glas Milijana Minića). Većnici su tada tražili od izvestioca da obrazloži zbog čega se menja građevinska dozvola, jer će povećanjem koeficijenta firme i pojedinci koji su učestvovali na tenderu biti oštećeni. Međutim, već na sledećoj sednici, Gradsko veće je prihvatilo zahtev „Auto Čačka“, a dva dodatno izgrađena sprata su legalizovana, pa je kvadratura objekta povećana sa 3.200 na čak 5.500 kvadrata.

zgrada

Pre nešto više od mesec dana, Gradsko veće prihvatilo je zahtev JP „Gradac“ da se pokrene postupak pribavljanja u javnu svojinu građevinskog zemljišta da bi se izgradio produžetak Njegoševe ulice, na kome se nalazi zgrada koju je izgradio „Auto Čačak“. Tom odlukom, koju je na predlog Gradskog veća usvojila i Skupština grada, novcem građana Čačka otkupiće se deo zemljišta od biznismena Milenka Kostića, kako bi se produžila Njegoševa ulica (slepa ulica) koja prolazi pored zgrade. Oba puta, Milijan Minić, član Gradskog veća, glasao je u interesu firme čiji je direktor.

Koliko je u ovom poslu oštećen budžet grada ne postoje računice, ali je jasno da je investitor „Auto Čačak“ ostvario dobit, ako se ima u vidu da su dograđena dva sprata, a kvadratura objekta je, odlukom Gradskog veća, povećana sa predviđenih 3.200 na konačnih 5.500 kvadrata.

APR

U Agenciji za borbu protiv korupcije Istinomeru je odgovoreno da „situacija u kojoj član opštinskog veća učestvuje u donošenju odluka koje se odnose na privredno društvo sa privatnim kapitalom u kojem je istovremeno i direktor predstavlja sukob interesa u smislu odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.“ Iz Agencije smo obavešteni da će tek na osnovu konkretnih podataka o funkcioneru formirati predmet i započeti postupak u kome će se odlučiti o postojanju ili nepostojanju povrede Zakona o Agenciji. U Upravi grada Čačka kažu da nisu proveravali ko je od službenika u sukobu interesa, ističući da je trebalo da to urade sami većnici prilkom prijave Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ja sam samo direktor firme

U izjavi za Istinomer, Minić tvrdi da „problem ne postoji“ jer je, kako kaže, „samo direktor firme“.

Glasali ste dva puta za odluku koja je u interesu firme čiji ste direktor. Da li mislite da ste bili u sukobu interesa?

– Glasao za odluku koja se pokazala kao u redu.

Da li ste upozorili članove Gradskog veća da ste lično zainteresovani za pomenute odluke? Mislite li da bi bilo pristojno da se barem uzdržite od glasanja?

– Da vam kažem, ja sam samo direktor firme.

“Samo” direktor?

– Razumete, nisam vlasnik.

Da li ste pitali Agenciju za borbu protiv korupcije da li ste u sukobu interesa?

– Nisam. Neka se svi provere. Ja sam tražio da se svi provere.

Kada je u pitanju izgradnja ulice pored zgrade, mislite li da osiromašeni građani Čačka treba da finasiraju njenu izgradnju za jednog od najbogatijih Čačana?

– Delimično sam upućen u tu problematiku, ali je ne finasiraju samo građani. Milenko Kostić je dao deo zemljišta koje će se iskoristiti za tu ulicu. Znači udruživanjem sredstava, što zakon dozvoljava.

Da li ćete podneti ostavku ako Agencija za borbu protiv korupcije utvrdi da ste u sukobu interesa?

– Neka se utvrdi za svakoga, a ne samo za mene.