Brze pruge Tunguzije

Koliko juče, danas i sutra, AV premijer je, u razgovoru sa jednim od evropskih zvaničnika, ponovio blablabla mantru da je Srbija posvećena reformama i da je nepokolebljivo na evropskom putu. Tačno prekjuče, 15. septembra, prva AV zamenica, u vladi i partiji, je na Dan željezničara obišla Barsku prugu na deonici Lazarevac – Lajkovac (što je jedno pet kilometara) gde se kolosek rekonstruiše, i optimistički rekla, pominjući tu i Budimpeštu, milijarde dolara i evra investicija, da je željeznica budućnost Srbije. Da se doda da će Barska pruga, u najboljem slučaju, profunkcionisati negde na proleće, a da je prosečna brzina na brzim prugama Srbije 42 kilometra. Slovima, Četrdeset plus dva kilometra na sat. Mada bolje zvuči 42.000 metara na sat!

Zorana Mihajlović

Sotim u vezi, da se obnovi vest da je AV premijer gospodin bio u Kini, na ekonomskom samitu u Tjenđinu, gde je na banketu, kako je ponosno javio Javni servis, sedeo do premijera Kine, jerbo ga je premijer Li pozvao da sedi do njega. AV premijer je sa celom zemljom podelio osećanje da je veoma srećan i zadovoljan zbog časti koja nam je ukazana, da, eto, postajemo sve značajniji na svetskoj mapi. Tom prilikom AV premijer gospodin je sve obradov’o planom i programom da će Srbija gradi prugu Beograd – Budimpešta, naša deonica je samo 180 kilometara, koja će ima tu prosečnu brzinu od 300 na sat. Ukazala se i neka maketa, što će reći da je to sa Budimpešta prugom gotova stvar. Ako se tome dodaju i Berlin pruge AV premijera gospodina, koje je izložio gospođi Merkel, ta Južnosavska transverzala, pa Drač, Solun i ostale brzoprugne destininacije, nama će Evropa bude mala i tesna za takav napredak. Kako je krenulo, imaćemo prugu do Tokija, jerbo je i očito ona za Kavlovac – Kavlobag – Vivoviticu zarasla u Šešelj prošlosti.

pruge

Kako je AV premijer gospodin belodano najbolji u sve vizije, što bi drug Draža iz „Danasa“ rek’o, razume se u sve od tvitera do tripera, ne bilo čudo što po istraživanju taj naš Faktor plus AV premijer gospodin uživa poverenje 58 posto građana, da Vlada ima 54 posto podrške, dok crkva stala na 31. procentu. Po taj Faktor plus i master Nikolić u plusu, vele da 52 posto građana zadovoljno načinom na koji se gospodin Nikolić odnosi prema najvažnijim spoljnopolitičkim pitanjima. Sreću donekle kvari podatak da je gospodin Master, koji tu diplomu ušteko u nedelju, za samo 38 posto građana Moralni Autoritet. Iz Master kabineta stig’o promptni demarš, da tu nešto nije u redu, da to nije relevantno. Pokorno javljam, što preporučujem i ostalim podanicima, da me upišu i dodaju, kako bi procenat bio relevantan.

Vučić i Nikolić

Evo jošte primera posvećenosti reformama i nepokolebljivom putu u Tunguziju: stižu vesti da goleme poplave pogodile Timočku krajinu. Iako se sa saniranjem majskih poplava nije odmaklo dalje od popisa štete, sa najvišeg mesta javljeno da su Sve službe spremne. U Beogradu prebijen nemački aktivista koji doš’o zbog prajda, na tu temu neopravdano zapostavljena vest koja govori o našoj posvećenosti toleranciji: lezbijka iz Jagodine javno javila da je lično zaposlio gospodin Palma, te da je u pogledu svog tretmana na svaki način tretirana. Sa sve nema veze podatak da u javni sektor izbrojano točno, master Nikolić ima samo sedam komata, 7.553 savetnika, koji, iako mnogi ne znaju šta im pos’o, primaju lepe pare iz taj naš budžet. Za pohvalu i vest da je tržište sve fleksibilnije, drva i ugalj se mogu kupiti, i kupuju se, na džakove. Kilo drva 12, a uglja 15 RSD. Sa sve ima veze da ovde nisu samo bubašvabe lakirane, u ovaj vašar i ostala gamad ima nova odela sa zlatnu pucad!   Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.