Bombone

To da je Srbiji u pohode stigao gospodin Kurc, više ne bila vest, to postala rutina. Zato ne bi bilo loše da se još jednom pregleda to Kremansko proročanstvo, mora da ga je Tarabić video, ako ne, da se dopiše da je gospodin Kurc, u vreme najvećeg napretka Srbije, uvek bio tu da kaže što je vlasti milo. Gospodin Kurc ni ovaj put ne izneverio, evo samo nekih poslanica: Srbija je sidro stabilnosti… Srbija pruža ogromne mogućnosti investitorima… Gospodin Aleksandar Vučić je posvećen reformama… Bila i pohvala narodu: Zahvaljujem stanovništvu koje nosi teret borbi za reforme… Gospodin Vučić Aleksandar ne im’o šta doda. Bio pristojan domaćin.

*
Rasprava o smeni Bratislava Gašića u Skupštini Srbije /  Foto: Fonet

Kad se kod pristojnosti, to kulminiralo u slučaju ministra Gašića. Ministar Gašić, koji je paradigma prostačke osionosti i nekompetentnosti, najzad, na zahtev Vučića, razrešen. Ali ne zbog onoga zbog čega je trebalo, da se ovde navede samo slučaj Helikopter, i još nerazrešen uzrok smrti sedmoro ljudi, već zbog đilkoškog bulažnjenja Gašića prilikom konverzacije sa novinarkom. 


Predstava se odigrala u Narodnoj skupštini, a glavni, a ko bi, bio lično premijer Vučić Aleksandar. Dočekan, pod ruku sa Gašićem, sa mnogo aplauza, Vučić gospodin rek’o da nikom neće da se pravda zbog zahteva za razrešenje, rezultati Gašića su mnogo dobri, ali uvreda je uvreda, i pristojnost, koju moramo da pružimo Srbiji i njenim građanima, je naša obaveza. Onda je nastavio o pristojnosti, čistom, belom licu, koje je, jelte, sinonim za ovu vlast.

Javili se i poslanici većine, svi imali reči hvale za Gašića i njegove rezultate, najbolje se istak’o gospodin Palma, koji kao Titov gardista zna o čemu priča: Gašić je čovek koji je sa biografijom postao ministar odbrane! Javljala se i opozicija, koja pokušavala kaže da Gašić samo u ovakvoj Srbiji mog’o postane, i opstane, ministar, ali Vučić gospodin ostao pristojan, citir’o Egziperija, citiro Ruzvelta, Kurc ne bio stig’o, i rek’o da je ministar odbrane Rusije Šojgu, imao 31 udes letećih objekata, ali da tamo niko nije pomenuo njegovu ostavku.

Onda je u Vučić scenario upao poslanik Šutanovac, koji iz Skupštine tvitnuo: Vučić o pristojnosti, Maja o poštenju, Rističević o kulturi! Poslanička većina skočila na tu nepristojnost, nezabeleženo vređanje čak, i napustila zasedanje. Gospodin Vučić ostao sam protiv svih. I pobedio, najbolji ministar Gašić razrešen zbog najbezazlenijeg verbalnog ispada, koji je takoreći ništica u odnosu na spisak nepočinstava koja mu se pripisuju. Epilog je da ostaje u vili na Dedinju, iz razloga bezbednosti! 

*
Rasprava o smeni Bratislava Gašića u Skupštini Srbije /  Foto: Fonet

Dakle, sve ide svojim tokom, ka ti izbori. Proevropska opozicija veli da još nije odlučila u koliko kolona će na izbore. To je vrlo ohrabrujuće. Posebno ohrabrujući komentar Šutanovca na svoj tvit koji izazv’o furtutmu: Tvit je imao 370 retvitova i 1.222 lajka. Imali smo veliki broj poziva u centralu DS, i po lokalnim odborima, čak su ljudi dolazili da se učlane, što se nije desilo u prethodnim vremenima bez neke akcije. Šutanovac gospodin beše ministar, i opet bi, nije on kriv što je tvit, naročito komentar mu, programiran bez opcije dislike.


A Vučić gospodin stig’o da se izjavi i na okolnost Blumbergove liste, po kojoj je Srbija na 7. mestu najbednijih država u svetu. Rekel da u Srbiji nije loše kako izgleda. Naravno, kad mi imamo našu statistiku. A naša „statistika“ veli da je u maloprodaji počela prodaja bombona na komad. Narod je sam uvideo da mnogo bombona štetno za zdravlje. Di ćemo u ovolike reforme sa kesicu bombona. Treba to razgoditi.

Na svu ovu „statistiku“ javio se i Duško Kovačević, po kome bi najbolje bilo da se raspiše konkurs za nekog uljudnog okupatora, da nas dovede u red. A što ne bi moglo, kad je u nas sve ko u literaturu. Da se pogleda u Kremansko proročanstvo, vidi oli je neki Kurc gospodin raspoložan, pa da se ne ide na konkurs.

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.