Bosiljka, Darko i svi drugi Mladići 

Dugo nije bilo potresnije vesti od one koja je juče stigla iz Knina. U jutarnjoj rutini na relaciji kuća – vrtić - posao, otac je u automobilu zaboravio petogodišnje dete i ono je umrlo od toplotnog udara. U užasu te „tragedije zabune“,  tog fatalnog iskakanja iz mehanizma ponavljanja i ispod čekića svakodnevice, ima nečega što je moguće prepoznati u reagovanjima na jednu drugu vest – o pravosnažnoj presudi generalu Ratku Mladiću. 
Foto: FoNet/AP

Pravda je u Mladićevom slučaju bila naročito spora. Prošlo je čak 26 godina od ratova kojima se on izborio za svoju doživotnu robiju. I, kao da su se generacije i generacije nove dece sve to vreme gušile na zadnjim sedištima auta nekih zlikovaca, udišući otrovne sastojke politike zločina, a sa njima i uverenje o Mladiću heroju.

Srpski mediji puni su empatije prema osuđenom vojskovođi. Primećuju njegov osmeh, neobičan prsten u obliku glave indijanskog poglavice, prenose romantične uzdahe supruge mu Bosiljke, zabrinutost Darka Mladića za očevo zdravlje… Sa svih strana stiže poruka da naš Ratko nije monstrum. Pa i nije, i to je važno da se razume. Zločini za koje je osuđen nisu proizvod toga što je neki Mladić rođen kao krvoločna zver, ni možda toga što je on u nekom trenutku s uma sišao i zaboravio sva pravila službe. 

Mrtvi, osakaćeni, raseljeni i oni unesrećeni  (na svim stranama) posledica su jedne osmišljene politike iza koje su stajali vrhovi obe Mladićeve države, sa svim državnim institucijama. Mladić je kao vojnik izvršavao neke zadatke, što ga, naravno, ne oslobađa individualne krivice. Činjenica da neki drugi eksponenti te politike, rasterećeni od svega, i danas vode našu državu jeste zid u koji ćemo kao društvo još dugo udarati. 

Nema nikakvog iznenađenja u načinu na koji su politička scena i medijska mašinerija Srbije reagovale (ili ne reagovale) na vest iz Haga. Navikli smo se da smo zaglavljeni u glibu tragično pogrešne politike, sve verujući da smo prošlost ostavili za sobom kako bismo se okrenuli svetloj budućnosti. U kojoj ćemo, kako reče juče naš predsednik pred Savetom bezbednosti UN, imati još mnogo novih fabrika. 

Naslovna fotografija: FoNet/AP