Referendum 2022: Građani glasali za promenu Ustava

Građani Srbije podržali su na referendumu ustavne promene u oblasti pravosuđa, pokazuju preliminarni rezultati.

23.43 – Republička izborna komisija saopštila je “trenutne rezultate”, prema kojima je promenu Ustava u oblasti pravosuđa podržalo 61,84 odsto izašlih građana, dok je 37,10 odsto bilo protiv. 

Ovo su rezultati na osnovu 34,68 odsto obrađenih glasačkih mesta (toliko ih je obrađeno do 22.30 sati), a glasalo je 30,63 odsto upisanih birača. 

Na pitanje “kakva je institucija RIK” kada je predsednik SNS-a pre njega saopštio rezultate referenduma i da li je to primereno, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da ne treba kvalifikovati taj organ “zbog nerazumevanja materije”.

“Komisija obrađuje zvanične rezultate sa svih 8.150 biračkih mesta, na osnovu unošenja zapisnika i ovo su privremeni rezultati”, rekao je Dimitrijević.

23.00 – Za promenu Ustava Srbije glasalo je 57,4 odsto izašlih glasača, dok je 41,6 odsto glasalo protiv, saopštio je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Nevažećih listića je bilo jedan odsto. On je rekao da su to podaci na osnovu 98 odsto obrađenih uzoraka, bez glasača sa Kosova i Metohije.

Ukupna izlaznost na referendumu iznosi 29,6 odsto građana upisanih u birački spisak.

“Proces glasanja obeležile su različite vrste nepravilnosti na biračkim mestima”, istakao je Nedeljkov i dodao da je na jednom biračkom mestu u Novom Pazaru posmatrač Crte svedočio  ubacivanju više listića odjednom u glasačku kutiju.

“Ipak, broj i učestalost ovih nepravilnosti nisu mogli da utiču na rezultate, odnosno da procenti koje smo saopštili budu drugačiji”,  zaključio je Nedeljkov.

Nepravilnosti različitog tipa zabeležene su na četiri odsto glasačkih mesta. Posmatračka misija Crta ocenila je da je bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi glasačkih mesta i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta. Na značajnom broju glasačkih mesta (skoro 30 odsto) prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora.

Zabeležena su i dva slučaja pritiska na posmatrače Crte. Nepoznate osobe, koje su neovlašćeno boravile na glasačkom mestu, vređale su i zastrašivale posmatrače, zbog čega je Crta odlučila da sa jednog glasačkog mesta povuče posmatrača.

22.16 – Predsednik Srbije i Srpske Napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da su građani na referendumu glasali za ustavne promene u oblasti pravosuđa.

Vučić je izjavio da je na 97,02 odsto obrađenih glasova, 60,48 odsto građana glasalo za promenu Ustava, 39,52 odsto izašlih zaokružilo je “ne”, dok je 1,01 odsto nevažećih listića. 

Prema njegovim rečima, u centralnoj Srbiji 66,48 odsto glasalo je za promene, a 33,5 odsto protiv. U Vojvodini je 60,3 odsto bilo za promenu Ustava, a 39,7 odsto protiv, dok je u Beogradu  prevagnulo “ne” sa 54,6 odsto naspram 45,4 odsto glasova za “da”.

“Čestitam građanima Srbije, oni su izglasali ustavne promene”, rekao je Vučić na konferenciji u sedištu Srpske napredne stranke. 

Na pitanje da prokomentariše malu izlaznost, Vučić je odgovorio da je ranije rekao da očekuje da izlaznost bude između 25 i 30 odsto i da je “taman tako – oko 30 odsto”.

Povezan sadržaj

20.00 – Zatvorena su glasačka mesta.

19.59 – Do 19 časova na referendum o izmenama Ustava u delu o pravosuđu izašlo je 27,6 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misija Crte. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima u junu 2020. godine do 19 časova na glasanje je izašlo 45,5 odsto birača. 

19.11 – Do 18 sati u Srbiji je izašlo 25,25 odsto građana sa pravom glasa, saopštila je Republička izborna komisija. U Vojvodini je izašlo 28,63 odsto, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji glasalo je 24,59 odsto upisanih birača, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 23,39 odsto, a u Beogradu 22,88 odsto upisanih birača.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izneo je ličnu procenu da se, kako dan odmiče, može računati da će ukupna izlaznost na referendumu za promenu Ustava biti između 31 i 32 odsto.

18.08 – Do 16 časova na glasanje o promeni Ustava izašlo je 20,3 odsto glasača, saopštila je Posmatračka misija Crta.

17.58 – Policija je po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu odredila zadržavanje do 48 sati S. N. (41) zbog sumnje da je sprečavao glasanje na referendumu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kako se navodi, sumnja se da je tokom sprovođenja referenduma o promeni Ustava Srbije, S. N. na biračkom mestu 35 u Beogradu razbio glasačku kutiju. Osumnjičeni će biti priveden nadležnom tužilaštvu. Beogradski mediji javili su ranije da je incident na biralištu naparavio Srđan Nogo, nekadašnji član i funkcioner pokreta Dveri.

17.35 – Do 16 sati u Srbiji je izašlo 20,06 odsto građana sa pravom glasa, saopštila je Republička izborna komisija na četvrtoj redovnoj konferenciji. U Vojvodini je izašlo 22,55 odsto, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji glasalo je 19,26 odsto upisanih birača, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 18,99 odsto, a u Beogradu 18,41 odsto upisanih birača.

17.07 – U prvom delu dana na referendumu o promeni Ustava Srbije uočena je velika nepripremljenost biračkih odbora, a zabrinjava i trend prisustva neovlašćenih lica na glasačkim mestima, rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, na prvoj redovnoj konferenciji Posmatračke misije.

On je izjavio da je na dva biračka mesta prećeno posmatračima Crte i da je ta organizacija zbog toga bila prinuđena da povuče jednog posmatrača. Zbog bezbednosnih razloga, nije želeo da kaže o kom mestu je reč.

“Ta neovlašćena lica, po rečima naših posmatrača, praktično organizuju birački odbor, upravljaju njime. Našim posmatračima je pretilo neovlašćeno lice, dok je birački odbor ostao nem”, objasnio je Nedeljkov i naglasio da prisustvo neovlašćenih lica na biračkim mestima baca senku na demokratičnost referendumskog procesa.

Nedeljkov je izjavio da je trećina glasačkih mesta bila bez kompletnog sastava biračkog odbora u trenutku otvaranja glasačkog mesta. O lošoj organizovanosti, po njegovim rečima, svedoči i podatak da više od osam odsto biračkih mesta nije organizovano u skladu sa procedurom, što dovodi do problema ugrožavanja tajnosti i neproveravanja identiteta glasača.

On je dodao da je u epidemiji veliki problem glasanje van glasačkog mesta , kao i da je u šest odsto slučajeva proces organizovan mimo propisa.

Kada je reč o primeni zaštitnih mera od širenja koronavirusa, na 69 odsto glasačkih mesta glasački odbor sprovodio je mere za zaštitu od širenja koronavirusa.

15.14 – Do 14 sati u Srbiji je izašlo 14,99 odsto građana sa pravom glasa, a do tog preseka najveći odziv 16,84 odsto zabeležen je u Vojvodini, saopštila je Republička izborna komisija. U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji glasalo je 14,14 odsto upisanih birača, u regionu Beograda 13,90 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 14,30 odsto.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da “glasanje protiče u najboljem mogućem redu” i da je jedino ograničenje epidemiološka situacija. On je rekao da ima oko 92 hiljade glasača sa teritorije Kosova i Metohije i dodao da od jutros do 15 sati nije bilo nikakvih problema u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, na mestima gde glasaju Srbi sa Kosova.

Referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, po njegovim rečima, prati ukupno
2.345 stranih i domaćih posmatrača.

13.55 – Do 13 časova na glasanje je izašlo ukupno 12 odsto građana, saopštila je Posmatračka misija Crta. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine do 13 časova glasalo je 22,9 odsto birača.

13.17 – Do 12 sati na referendum je izašlo 8,9 odsto glasača upisanih u birački spisak, saopštila je Republička izborna komisija.

U Vojvodini je izašlo 11,07 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 7,74 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije 8,47 odsto birača, a u Beogradu 7,89 odsto birača. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima u junu 2020. godine do 12 sati je glasalo 18,01 odsto glasača, a konačna izlaznost je bila 48,93 odsto.

Na dva glasačka mesta – u Prokuplju na mestu 72 i u Koceljevi na mestu broj 13, nedostaju izvodi iz biračkih spiskova, tako da su ova glasačka mesta trenutno zatvorena, a o tome je obaveštena i policija, saopšteno je na drugoj konferenciji Republičke izborne komisije.

11.53 – Posmatračka misija Crta saopštila je da je do 10 časova na referendum o izmenama Ustava izašlo ukupno 3,8 odsto građana upisanih u birački spisak. Statistička greška sa intervalom poverenja od 95 odsto iznosi +/- 0,4 odsto. Poređenja radi, dodaje se, na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine do 10 časova na glasanje je izašlo 9,1 odsto glasača.

Posmatračka misija Crta saopštila je da su otvorena sva glasačka mesta, ali da se na skoro 15 odsto mesta kasnilo sa otvaranjem.

Međutim, na značajnom broju glasačkih mesta – skoro 30 odsto na otvaranju nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora. Prilikom otvaranja glasačkih mesta, gotovo sva – 97 odsto bila su opremljenja propisanim sredstvima za sprečavanje širenja koronovirusa“, navodi se u saopštenju.

Posmatračka misija Crte ima raspoređene posmatrače na 300 glasačkih mesta određenih na osnovu slučajnog uzorka, reprezentativnog za Srbiju, bez glasača sa Kosova i Metohije.

Crta će uložiti dodatne napore da sakupi informacije o toku glasanja na glasačkim mestima u četiri opštine (Kuršumlija, Novi Pazar, Raška i Vranje) kojima je Republička izborna komisija, u noći pred početak glasanja, dodala glasače sa Kosova i Metohije, ali se ova glasačka mesta neće uzimati u obzir prilikom izveštavanja o izlaznosti i rezultatima”, dodaje se u saopštenju. 

11.40 – Republička izborna komisija saopštila je da je do 10 sati na referendum izašlo 3,61 odsto građana sa pravom glasa, a do tog preseka najveći odziv 4,92 odsto zabeležen je u Vojvodini. Do 10 časova u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji glasalo je 2,88 odsto upisanih birača, u regionu Beograda 2,92 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 3,22 odsto.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije, sva biračka mesta su otvorena na vreme, a do 10 časova nisu zabeležene veće nepravilnosti.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da je na izborima 21. juna 2020. do 10 sati na birališta izašlo 9, 3 odsto građana.

 

**********

Glasačka mesta u Srbiji otvorena su jutros u sedam sati, a zatvaraju se u 20 časova.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da pravo glasa ima 6.510.323 građana.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je za RTS da je otvoreno 8.179 biračkih mesta, od čega 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 10 u inostranstvu. On je dodao da glasačko pravo može da ostvari i onaj ko nije dobio obaveštenje i poziv za glasanje i da je potrebno da ode na biračko mesto na koje je upisan u birački spisak.

Republička izborna komisija odlučila je sinoć da Srbi sa Kosova glasaju u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, s obzirom da Priština ne dozvoljava bilo kakvo glasanje, osim u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili preko pošte.

Rok za objavljivanje rezultata referenduma je petak, 21. januar do 20 časova.

Povezan sadržaj

Za uspeh referenduma nije potreban cenzus kao uslov, odnosno nije bitna izlaznost. Naime, prema važećem Ustavu promena najvišeg pravnog akta je usvojena ako je za nju na referendumu glasala većina izašlih birača.

Ako građani na referendumu potvrde Akt o promeni Ustava Srbije, onda se taj akt smatra usvojenim danom održavanja referenduma. Nakon toga Narodna skupština će doneti odluku o proglašenju akta o promeni Ustava narednog dana od dana podnošenja konačnog izveštaja o sprovedenom referendumu.

Ukoliko pak građani glasaju protiv predloženih promena Ustava, onda nije moguće da odmah bude raspisan novi referendum po istom pitanju. Po starom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi o tom istom aktu/pitanju ne može se ponovo odlučivati u roku kraćem od jedne godine od dana održavanja referenduma.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović