#Blog Fudbal, Kosovo i “osveta”

Jedna od najpoznatijih i često upotrebljavanjih fraza je da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu. Svetsko prvenstvo u toj najvažnijoj sporednoj stvari bi trebalo da bude mesec dana odličnog fudbala, skoro sve zvezde na jednom mestu, događaj koji čekamo četiri godine. Kod nas u Srbiji je ovo svetsko prvenstvo postalo još jedna prilika za odbranu Kosova. Umesto najvažnije sporedne stvari na svetu dobili smo još jednu kosovsku bitku.
Nekoliko dana pred odlazak na svetsko prvenstvo u Rusiju, fudbalerima je priređen već tradicionalni ispraćaj u Predsedništvu Srbije. Tom prilikom predsednik Srbije je obećao rekordne nagrade, najveće do sad i iskoristio priliku da prognozira plasman reprezentacije. Pošto je pogodio da ćemo na poslednjim Olimpijskim igrama osvojiti osam medalja, “iako su se mnogi tada sprdali sa njim”, ovaj put je vrlo samouvereno predvideo da će plasman naše reprezentacije biti iznenađenje i da će doći mnogo dalje od onoga što su mnogi skeptici prognozirali. “Pazite šta vam kažem, ja verujem u ovu reprezentaciju, daleko će da dogura. Dalje nego što mnogi misle”, rekao je tom prilikom Vučić i poručio da se podrazumeva da pobedimo Švajcarsku.
*
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Prva utakmica na Mundijalu je bila sa Kostarikom i to nije bila obična utakmica. Kako i da bude kad je Kostarika prva priznala Kosovo. Da priznanje Kosova bude dodatni motiv fudbalerima pobrinuo se ministar inostranih poslova Ivica Dačić koji je gostujući na Pinku izjavio: “Kostarika je prva zemlja koja je priznala Kosovo! Kakve veze ima Kostarika, oni i ne znaju gde je Kosovo. Oni su to uradili zato što im je neko tako rekao, a znamo ko im je rekao. Veliki brat. E, baš zato treba da im se revanširamo! Svi protiv Kostarike”. 

Pobedu od 1:0 nad Kostarikom opisao je kratkom pesmom Bora Čorba, odmah nakon utakmice:
                                                            
                                                           Nije lošić
                                                           Duško Tošić
                                                           njemu prija kada sluša
                                                           Kako peva Karleuša
                                                           Moj junak je dribler Tadić
                                                           skoro kao Ratko Mladić
                                                           Kad bi Mitar
                                                           bio hitar…
                                                           Vidi Prije
                                                           Kako bije
                                                           Kolarov je junak dana
                                                           slobodnjak mu jača strana
                                                           Kostarika prva priznala Kosovo
                                                           Pa im Kolarov mamicu opsovô
Pobeda nad Kostarikom je bila odličan uvod za utakmicu sa Švajcarskom, za koju se podrazumevalo da je pobedimo. Ne zato što je Švajcarska lošija reprezentacija od Srbije nego zato što je ta utakmica svojevrsna borba za Kosovo. Bar je tako predstavljena u našim medijima. A i Vučić je tako rekao. Na to nas je podsetio Sportski žurnal tekstom “Neka se obistine Vučićeve reči” u kome je istaknuto da predsednik Srbije poznaje fudbal bolje od mnogih i da je pogodio u metu kada je rekao da moramo da pobedimo Švajcarsku.  “Da li zbog puno Albanaca u ekipi spremnih na svakakve provokacije, ili što je za siguran plasman u osminu finala Svetskog prvenstva zaista neophodna pobeda nad Švajcarcima, ispostavilo se, Vučić je i tu pogodio u metu.”
Ipak najdalje u najavi utakmice je otišao RTS koji je meč sa Švajcarskom uporedio sa bitkom iz Drugog svetskog rata.  
*
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Utakmica je došla i prošla, izgubili smo 2:1 ali se posle utakmice najmanje o fudbalu pričalo. Javnost je tražila krivce i svetske zavere protiv Srbije. Kriv je bio VAR, sudija Brih, albanski lobi… Svojevrsno objašnjenje zašto je Srbija morala da izgubi od Švajcarske nam je dao Miroslav Lazanski u svojoj Kolumni na Sputnjiku “Nemac nam nije dosudio čisti penal na svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji. Nemac je sa švajcarskim igračima, verovatno i sa Šaćirijem i Džakom, razgovarao na nemačkom, pošto nemački sudija sigurno ne govori albanski. A možda i govori, jer praunuk Hitlerovog feldmaršala Keserlinga reformisao je, posle pada Envera Hodže, albansku obaveštajnu službu „Šik“. Usput malo pomogao i ovima u Prištini. Sve je to nemački sudija namerno uradio upravo u Kalinjingradu, nekadašnjem pruskom Kenigsbergu. Kako ruska fudbalska reprezentacija nije igrala u Kalinjingradu, tu su bili „mali Rusi“, odnosno Srbi, pa je nemački sudija pristupio direktnoj reviziji rezultata Drugog svetskog rata. Rusi ne mogu da izgube, ali Srbi moraju. Upravo na mestu gde su Nemci izgubili Prusku.” 

I pored poraza od Švajcarske javnost je bila prilično optimistična pred poslednju utakmicu u grupi sa Brazilom. Motivacione poruke i pozivi su stizali sa svih strana. U pauzi zvanja lokalnih odbora SNS-a fudbalere je zvao i predsednik Srbije a ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović je uputila pismo fudbalerima tražeći od njih da prestanu da kukaju i da se spreme za utakmicu sa Brazilom. “Znate, lakše je kukati, nego pobediti Brazil. A Brazil nećemo da pobedimo ako ne verujemo u sebe, ako ne verujemo u naš tim, i ako naši fudbaleri ne budu verovali da mogu da budu bolji od Nejmara i ekipe”, napisala je između ostalog Zorana Mihajlović. Dragan Marković Palma je bodrio reprezentaciju Srbije sa tribina u Moskvi a od svojih prijatelja Kozaka je dobio uveravanje da će Srbija pobediti.
Ne znamo da li su fudbaleri verovali u sebe i da mogu da budu bolji od Brazilaca ali nisu uspeli da ih nadigraju na terenu. Porazom od 2:0 u predvečerje Vidovdana završila se naša ruska bajka. 
U celoj ovoj histeriji najnormalnije i najprizemnije su se ponašali fudbaleri. Oni su bili svesni svojih grešaka i nisu tražili krivce u drugima. Na žalost, nisu mogli da budu pošteđeni kosovskog mita, osećaja da se šalju rat umesto na svetsko prvenstvo. Politika je, kao i sve ostalo, i fudbal uvukla u taj kosovski diskurs, koji nas ostavlja u 1389. godini i ne dozvoljava da se odatle pomerimo.
Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Barda