BCBP: Postavljanje Mojsilovića na čelo VS deluje kao gest dobre volje prema NATO-u

Promena u vrhu Vosjke Srbije je očekivana, jer se znalo da Diković ima uslove za odlazak u penziju, ali je čudno da se takva odluka saopštava iznenada, u petak uveče, kazala je Katarina Đokić iz BCBP.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prihvatio zahtev za penzionisanje načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, a na njegovo mesto je postavljen general-potpukovnik Milan Mojsilović. „Ovo su velike promene od kojih očekujemo dodatnu, novu energiju, još bržu modernizaciju, jačanje Vojske Srbije kao odvraćajućeg faktora. Ne spremamo se za ratove, ali moramo da imamo dobro obučenu armiju kako bi odvratili svakog potencijalnog agresora“, rekao je Vučić. 
*
Vulin, Vučić i Diković / Foto: Fonet, Zoran Mrđa

“Postavljanje Milana Mojsilovića na čelo Generalštaba Vojske Srbije deluje kao gest političke dobre volje ka zemljama članicama NATO-a, s obzirom na to da je Mojsilović ranije bio na čelu predsedništva misije Srbije pri NATO-u, a i kao pomoćnik ministra odbrane bio je uključen u međunarodnu vojnu saradnju i bio aktivan u kontaktima sa stranim partnerima, naročito iz zapadnih zemalja“, kazala je za Istinomer Katarina Đokić, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). Ona je istakla da se još ne zna da li će promene u vrhu Vojske Srbije uticati na nove politike Ministarstva, ali da jeste zanimljivo to što na čelo Generalštaba nije postavljen dosadašnji favorit za ovu funkciju, Milosav Simović, načelnik Kopnene vojske, koji ima reputaciju „nekoga ko naginje ka Rusiji“. „Promena u vrhu vojske je očekivana, jer se znalo da je general Ljubiša Diković navršio godine za odlazak u penziju. Međutim, ono što je čudno je da se takva odluka saopštava iznenada, u petak kasno uveče, mada smo i ranije imali slične situacije“, napomenula je Đokić.

Naslovna fotografija: Fonet, Nenad Đorđević