Antić odgovara Bešlinu: Falsifikator ne može biti neznalica

„Možete da ne prihvatite argumente istoričara, koji su za razliku od Vas proučavali ovo pitanje, ali zašto zanemarujete tvrdnje tvoraca savremene autonomije Vojvodine da ona nema veze sa vremenom koje je prethodilo četrdesetim godinama prošlog veka, a posebno ne sa Srpskom vojvod(ov)inom ili Vojvodstvom Srbija i Tamiški Banat?”

To je jedno od pitanja koje istoričar Čedomir Antić upućuje svom kolegi Milivoju Bešlinu u „Odgovoru Milivoju Bešlinu“, koji je objavljen na veb stranici Naprednog kluba, čiji je Antić predsednik, a povodom teksta „Bešlin: Antić zloupotrebljava istoriju koju ne poznaje“, koji je 28. septembra objavio Istinomer.

Podsećamo, u razgovoru za Istinomer Bešlin se osvrnuo na Antićev stav da Autonomna pokrajina Vojvodina nije plod istorije, iznesen u video klipu koji je na Youtube kanalu Naprednog kluba objavljen prošle nedelje.

Tom prilikom Bešlin je rekao i da je „katastrofa što se neko ko mladim ljudima predaje Uvod u istorijske studije služi falsifikatima“.

„Kada danas tvrdite da je neko falsifikator istorije, on više nije zločinac koji odstupa od vladajuće dogme, već neko ko krivotvori izvore na osnovu kojih interpretiramo istoriju. Uostalom, falsifikatori obično dobro poznaju ono što žele da krivotvore, zbog čega tvrdnje da sam falsifikator i neznalica ne idu zajedno“, piše, između ostalog, Antić, ne uzdržavajući se ni od ličnih diskvalifikacija.

 

Odgovor istoričara Čedomira Antića glavnoj urednici Istinomera (članak ažuriran 1.10.2020. godine)

Uvažena gospođo Popović,

Objavili ste izvode iz mog odgovora na jedan intervju koji Vam je isključivo o meni, mom radu i političkim opredeljenjima, dao g. Milivoj Bešlin. Ja Vam taj odgovor nisam poslao, pa se tako nisam pozivao ni na zakon i novinarske kodekse o tome kako da ga prenesete, niti da to učinite u istom obimu koji je dobio g. Bešlin. Ta činjenica, međutim, Vaše saradnike i Vas ne oslobađa nužnosti da budete profesionalni i korektni.

Gospodin Bešlin je, komentarišući i domišljajući deo govora koji sam održao početkom 2013. godine izneo tri neistine: 1. da delujem protivno Ustavu Republike Srbije, 2. da ne poznajem istoriju Vojvodine i 3. da sam nestručan, falsifikator istorije koga treba sprečiti da radi sa studentima (zaposlen sam kao profesor univerziteta, pa je jasno da govori o svojoj želji da budem otpušten sa posla).

U mom odgovoru sam na temelju neoborivih dokaza (citirao sam Ustav Srbije i primarni izvor o događaju iz 1918. na koji se g. Bešlin jedino konkretno i pozvao), dokazao da Vaš sagovornik nije u pravu. Ipak, na Vašem sajtu predstavljen je samo jedan citat iz mog teksta u kome pokazujem da je g. Bešlin zlonameran i da iz političkih razloga želi da me javno diskvalifikuje. Napisao sam: „…Uostalom, falsifikatori obično dobro poznaju ono što žele da krivotvore, zbog čega tvrdnje da sam falsifikator i neznalica ne idu zajedno. “ Vi ste taj, bez sumnje manje bitan, deo ispravno preneli u tekstu, ali ste u naslovu stavili: “ Antić odgovara Bešlinu: Falsifikator ne može biti neznalica“. Time ste svesno izvršili manipulaciju jer sledi da ja navodno priznajem da sam „falsifikator“, ali ne i da sam „neznalica“.

Vi ćete možda tvrditi kako je moje pismo g. Bešlinu bilo predugačko da bi ga u celini objavili. Ipak, ovaj deo – koji ste ovako delimično citirali i nekorektno ili netačno interpretirali – trostruko je kraći od objavljenog teksta g. Bešlinovog intervjua (ili šta je već u pitanju).

Gospođo Popović, g. Bešlin me je neposredno i neosnovano vređao u tekstu koji ste objavili. Prepričavanje mog teksta završavate tvrdnjom da se „nisam uzdržavao od ličnih diskvalifikacija“. Molim Vas da ih navedete. Кvalifikovao sam moje eventualno otpuštanje sa posla motivisano političkim razlozima kao „čudo“ ravno prijemu g. Bešlina na radno mesto u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Čudo može biti „divno“ i „strašno“. Time dakle nisam diskvalifikovao ni taj događaj, a kamo li g. Bešlina. Ali sve i da sam za njega napisao da je neznalica, falsifikator i ekstremista koji kvari omladinu, Vama su takve „lične diskvalifikacije“ prihvatljive kada ih iznosi g. Bešlin, a ograđujete se od njih kada bi ih izneo neko ko ne misli kao on, Vi ili neko drugi bitan Vašoj redakciji, biznisu, itd.

Gospođo Popović, ja ne znam da li je ovo o čemu pišem plod zlonamernosti ili nestručnosti Vaših saradnika i Vas. To nije ni bitno. Molim Vas, recite mi samo, kakva je razlika između vas i autora tekstova u Informeru? Etička svakako nije, biće da Vam se samo publika razlikuje.

Posle ovakvog iskustva sa „Istinomerom“ meni je žao što sam proteklih godina kritikovao Dragana Bujoševića i uređivačku politiku RTS-a. Кritike mogu da budu i u potpunosti opravdane, ali Vaši saradnici i Vi im niste ni stručna konkurencija ni dostojna alternativa.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Ognjen Stevanović