Alfa, omega i delta (pod)sećanje

Vikiliks je ponovo u modi. On se ne libi da objavi sve što mu doture saradnici iz diplomatskog kora, osvedočene tračare koje svoje pozicije najčešće koriste za iznošenje prljavog veša. Tuđeg. U tom vešu nalazi se mnogo lažno firmiranog rublja ali ima i kapitalaca sa markom kojima nikakvo propiranje neće moći da izbeli gaće. U njih se najčešće i zaviruje, one su alfa i omega čistunstva. A bogami i delta.

Kompaniju sa velikim slovom D, vlasništvo Miroslava Miškovića, Vikiliks je odavno prozvao u svetlu sticanja kapitala na narodnoj grbači. Sećanje izbledi zbog čega bi pamćenje valjalo obnoviti. Vikiliks je još onda tvrdio da je Mišković za vreme sankcija i hiperinflacije imperiju stvorio zahvaljujući nečuvenoj političkoj korupciji. Danas je postala čuvena.

Učesnik u gomilanju Miškovićevog blaga bio je, kaže Vikiliks, Mihalj Kertes, dugogodišnji čauš Slobodana Miloševića, alfa i omega srpskih graničnih prelaza. A bogami i delta. Bracika je vlasniku „Delte“ dao specijalan tretman grejs periodom od 45 dana za plaćanje carinskih troškova. Hiperinflacija je pojela novčanu vrednost, pojela je i sećanje. Valjalo bi obnoviti ga. Prema tom sećanju, Mišković je zaobilazio granične postaje i robu carinio u Beogradu po specijalnim Kertesovim klauzulama, potom je prodavao i mirno odlazio da izdivani u svoje rodno Bošnjane, podno Varvarina.

Sećanja radi, Bracika Kertes je svoje podaničke usluge nudio kad god je zatrebalo, pa i za atentat na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali. Kamion kojim su ubijena četiri Vukova pratioca, Kertes je sa carinskog parkinga prosledio Jedinici za specijalne operacije pre nego što će ga nosioci crvenih beretki natovariti peskom i pretvoriti u mašinu-ubicu. Bivši direktor Carina upleten je i u duvansku aferu zbog koje još sedi na optuženičkoj klupi. Prebogat CV.

Kertesov nekadašnji drug, vlasnik „Delta“ kraljevstva sedi gde mu se prohte, najčešće na više stolica. Demantuje navode Vikiliksa, radio je uvek i sve po zakonu, senka ne sme da padne na njegovo ime. Te zakone je, inače, pisao Mihalj.

Vikiliks je, rekoh, ponovo u modi. Podigao je zastor i sa naklapanja o ulasku Srbije u Evropsku uniju. On kao da nam govori da nas ovi sa kojima je Mišković na prst u donjem delu leđa zamajavaju datumima priključenija Uniji. Obelodanio je da pre 2019. godine nećemo postati zvezdica na plavoj evropskoj zastavi. To je Angela Merkel psihologu na najvišoj državnoj funkciji skresala u lice još u novembru pre dve godine ali nas on i dalje uverava da je Brisel na samo tri-četiri godine od nas.

Jeste, rekao sam nedavno i da je Vikiliks svetski špijun kao i većina socijalnih mreža, ostajem pri tome. Kao što ne menjam mišljenje o Braciki, Miškoviću, delti,… psihologu i njegovom ministru za inostrane svađe i konflikte. Nemam neko mišljenje ni o Fejbuku ali čak i on otkriva i potpomaže sećanje. Ako vam Vikiliks nije dostupan, zavirite na Fejs, ima onih koji tamo nisu zbog lajkovanja, hejtovanja i fotografisanja pred ogledalom u kupatilu; neko na njemu beleži sadašnje trenutke, sećanja radi. Nije nam potreban Vikiliks da znamo sve o šalterskim radnicima, o poslovanju lihvarskih banaka, o mrkom graditelju Miloševićevog vremena i mostova (pre roka), o Fejsbuk Narodnoj skupštini punoj virtuelnih glasova. Dovoljan  je klik na Fejs i lice će vam otkriti sve. Oči ne pominjem. Ko danas sme u njih da nas pogleda?

Dopis Mihalja Kertesa svim graničnim prelazima.

Kompletnu depešu možete pogledati na sajtu Vikiliksa.