Akcije NIS-a ili kako je nestalo 1000 evra

Da su se ostvarila obećanja državnog sekretara Nebojše Ćirića iz januara ove godine, građani Srbije koji su upisali besplatne akcije do danas bi trebalo da su već spiskali pare od akcija NIS-a. Realnost je nešto drugačija – akcije dobili nisu, a prema poslednjim najavama dobiće ih 6. januara 2010. godine. O oplemenjivanju budžeta sa famoznih 1.000 evra više niko ne sanja, ali se i procenjena vrednost akcija NIS-a volšebno otopila na 500 dinara po akciji.

Tokom 2009. građani bi trebalo da dobiju besplatne akcije NIS-a i Galenike„, izjavio je državni sekretar u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić 14. januara 2009. godine na konferenciji za novinare, preneo je Tanjug.

Akcije NIS-a trebalo bi prve da se podele građanima, odnosno šest meseci od momenta privatizacije„, podsetio je Ćirić i najavio da će za „Galeniku“ u trećem kvartalu ove godine biti objavljen tender. Prema toj računici akcije je trebalo da dobijemo u avgustu.

On je na konferenciji za novinare ponovio procene Ministarstva ekonomije da će građani dobiti u proseku 1.000 evra, ali se donekle i ogradio, istakavši da krajnja cena zavisi od okolnosti na tržištu i od poslovanja i ostvarivanja dobiti u šest javnih preduzeća čije će akcije biti besplatno podeljene.

Očekuje se da samo od prodaje preduzeća iz Privatizacionog registra građani dobiju uplate na svoje račune koje će se kretati u iznosu od 80 do 100 evra. Sumu od oko hiljadu evra dobiće svako od prijavljenih građana, koji ima pravo na besplatne akcije, ali tek na kraju procesa privatizacije svih preduzeća, gde su osim „NIS-a“ i „Galenike“ još i „Telekom Srbija“, „Jat ervejz“, „Aerodrom Beograd“ i „EPS“.

Onda je Vlada Srbije na sednici 27. avgusta usvojila Odluku o prenosu akcija bez naknade „Nafte industrije Srbije“ građanima, kao zaposlenima i bivšim zaposlenima ovog preduzeća.

Svaki građanin će po toj odluci ostvariti pravo na pet akcija NIS-a bez naknade, a nominalna vrednost jedne akcije iznosi 500 dinara, što znači da će svako od građana dobiti pet akcija u ukupnoj nominalnoj vrednosti od 2.500 dinara.

Nebojša Ćirić nam je 28. avgusta gostujući na TV B92 objasnio da očekuje da će najkasnije u oktobru ili novembru građani moći da raspolažu raspodeljenim akcijama NIS-a.

Pošto organi upravljanja u NIS-u usvoje određene odluke, između ostalog i o prelasku iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo, ako sve bude u redu, građani će u oktobru, a najkasnije do novembra dobiti mogućnost da trguju akcijama„, rekao je Ćirić.

Krajem novembra građani još nisu dobili svoje akcije, a kako se ispostavilo, ni nominalna vrednost akcija od 500 dinara nije baš na čvrstim nogama.

Nominalna vrednost akcija je 500 dinara, ali prava vrednost tih akcija se određuje na tržištu, odnosno na berzi. Građani će imati mogućnost da trguju akcijama, a moje mišljenje je da kako budemo polako izlazili iz krize, ove će akcije imati dosta veću vrednost od nominalne„, precizirao je Ćirić u avgustovskoj izjavi.

Na pitanje da li su realne projekcije da će svaki građanin dobiti u proseku oko 1.000 evra od besplatnih akcija, Ćirić je odgovorio da kada su rađene te procene situacija na svetskom i domaćem tržištu je bila znatno drugačija.

Međutim, stigosmo do decembra, a od akcija i dalje ništa. Onda nam se obratio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić i dao nam novo obećanje:

Vlada Srbije izvršiće besplatnu podelu akcija Naftne industrije Srbije (NIS) 6. januara 2010. godine. Svaki građanin dobiće pet akcija NIS, pojedinačne nominalne vrednosti od po 500 dinara. Na šaleterima Pošte građani će dobiti potvrdu centralnog registra o vlasništvu nad tim akcijama„, objasnio je Dinkić na konferenciji za novinare (8. decembar, Tanjug)

Međutim, on se tada ogradio od cene kojom je u predizbornoj kampanji dobijao poene.

Nominalna vrednost akcija NIS-a je direktna posledica cene po kojoj je država, u direktnoj pogodbi prodala NIS Gaspromnjeftu. Cena akcije je niska i ja ne želim da preuzmem odgovornost za tu cenu„, naglasio je Dinkić koji je nekoć najavljivao dobit od akcija od 1.000 evra.

On je najavio da će 6. januara građani, pored akcija NIS-a, na ime novčane naknade dobiti i iznos od 1.700 dinara iz sredstava, koja su ostvarena prodajom akcija i udela evidentiranih u Privatizacionom registru.

Tako smo saznali kada ćemo dobiti akcije, ali se onda postavilo pitanje i njihovog „unovčavanja“

Dinkić je na istoj konferenciji za štampu rekao da će akcijama moći da se trguje nakon što NIS postane otvoreno akcionarsko društvo i svoje akcije iznese na berzu.

Preporučujem svima da sačekaju uključivanje NIS akcija na berzu jer će dobiti višu cenu„, naglasio je Dinkić i dodao da građani koji ne budu želeli da prodaju akcije NIS mogu da se udruže i postani akcionari NIS.

A onda smo u NIS-u saznali da od trgovine akcijama sigurno nema ništa do sredine sledeće godine.

U NIS-u je objašnjeno da bi ova kompanija trebalo da postane otvoreno akcionarsko društvo polovinom 2010. godine, nakon čega će akcije te kompanije biti puštene u promet.

Kako se navodi, Skupština akcionara NIS-a trebalo bi da u junu 2010. godine donese odluku o transformaciji kompanije iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo, posle čega će odmah biti izvršena transformacija i izlazak na berzu. (Beta, 9. 12. 2009. godine)

Ministar ekonomije se ogradio od vrednosti akcija ali nam je dao novo obećanje. On je najavio da će nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u procesu privatizacije uskoro biti upućen vladi na usvajanje. On je precizirao da je izmenama predviđeno da građani, zaposleni i bivši zaposleni dobiju besplatne akcije Telekoma, Elektroprivrede Srbije, Aerodroma Nikola Tesla kao i objedinjene akcije Akcijskog fonda u kojem će biti akcije Galenike, JAT, javnih komunalnih preduzeća. Prema rečima Dinkića, na taj način će građanima biti omogućeno da dobiju akcije Telekoma, EPS i Aerodroma pre početka privatizacije.

Ministar ekonomije je dodao da će pored akcija NIS u 2010. godini građanima biti podeljene i besplatne akcije Telekoma, Aerodoroma i objedinjenje akcije iz Akcijskog fonda, dok će podela akcija EPS biti izvršena u 2011. godini. Živi bili pa videli!