Aferim, bre!

Ako se čuje da Vučić ima konja, kako proturaju neke organizacije, i neodgovorni pojedinci, finansirani iz inostranstva, nadajte se svi!
Javljaju da će novi mandatar, koji je stari mandatar, početi konsultacije oko sastava nove vlade, u ponedeljak. Za sada je jedino izvesno da stari mandatar piše najbolji program, kao i da su mnogi, takorekuć svi, spremni da se poradi daljeg progresa sretnu sa njim. Da, da se ne zaboravi, novi madatar obeć’o da će nova vlada bude borbena. 
Pre toga javljeno da Vučić gospodin, koji novi mandatar, iznenada, i privatno, otiš’o u Moskvu, iz njega kabineta rečeno „na lekarski pregled“, gde se sreo sa Putinom. Iz Moskve stiglo šta rek’o Putin, šta rek’o Vučić, krenula priča da Vučić otiš’o po mišljenje, te da iznenadna poseta znači da će Dačić i drugovi, kao i Nenad Popović, garant budu u novoj vladi. 

*
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin u Moskvi/ Foto: Twitter 

A onda je Vučić gospodin, direktno na „Pinku“ – televiziji za koju javili da od države dobila 3,9 miliona evra za podsticaj izvoza, iako tada bila na listi najvećih poreskih dužnika – objasnio o čemu se tu radi, kakav Putin i bakrači, radi se o tome da niko ne može ni da pomisli da njemu kaže ko će da uđe u vladu, jer on određuje ko će u vladu. Još objasnio da nije išao ni na kakav lekarski pregled, te da je do susreta sa Putinom došlo sasvim slučajno. Iluzorno je pitanje kome tu verovati, raznim špekulacijama, ili Vučić gospodinu, koji po svakom Faktor plus istraživanju uživa natpolovičnu podršku građana. Šta ima da se pita, kad novi mandatar ima veću gledanost od „Pinka“, tako je, kako on veli.

Kao čovek koji ima veću gledanost od najgledanije televizije, Vučić gospodin obradio i druge teme. U vezi fantomki u Savamali, za koju Šabić rek’o da se tu radi o potpuno protivpravnom uništavanju imovine, obeć’o da će za desetak dana, precizno i bez laži, biti saopšteno ko je to učinio, te da će biti krivično-pravne, prekršajne, ako bude trebalo i političke odgovornosti. Ali, neće dozvoliti da se projekat Beograda na vodi, jer je to najbolji mogući projekat, uništi, iako je kampanja protiv njega finansirana iz inostranstva. 
Kad kod inostranstva, predložiće i Anketni odbor u Skupštini Srbije, da se ispitaju svi izborni pritisci i krađe, razne stvari su se tu događale, nije teško pogoditi ko je krao i pritisk’o, jer „on lično, pre bi se ubio, nego ukrao jedan izborni glas“. Već odlučio da Maja Gojković opet predsedava u Skupštini, a dobro je poznato da bi se ona pre ubila, nego dozvolila da se ne ispoštuje demokratska procedura.

*
Skupština Srpske napredne stranke /Foto: Fonet

Mada se ne bavi partijom, i ne svraća u nju, sve dok crta plan i sastav nove vlade, Vučić odlučio da novi predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, umesto Tominog sina Radomira, bude Darko Glišić, pogonski geodeta sa Uba, kome lično Vučić kum, i koji od te reference ima, kao što piše na sajtu opštine Ub, da u slobodno vreme voli da sluša stranu rok muziku. Možna da je ovaj hobi bio odlučujući za dobijanje prve operativne stranačke funkcije. Ako se čuje da Vučić ima konja, kako proturaju neke organizacije, i neodgovorni pojedinci, finansirani iz inostranstva, nadajte se svi!

Da se za kraj, na sav ovaj razvoj, i najveću stopu rasta, javi da Srbija ima najveći pad zarada u regionu, a da neko udruženje inženjera javlja da će Srbija prosečnu platu od 1.000 evra, kolika je sada u Sloveniji, ako nastavi sa ovim tempom razvoja, dostići za 86 leta, tačno 2101. godine. 
Još za kraj da se citira drug Draža Petrović, koji na prozivanje „Pink“ gazde, odgovorio sa svoj haiku: „Kad vas napadne nečiji kućni ljubimac, samo kažete, Čibe, bre!“ No, kako se, u ovom partijskom azilu od države, radi o invaziji ljubimaca, primerenije je reći: Aferim, bre! 

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.