Zdravko Ponoš – od vojnika do političara

Slučaj Ponoš dobar je primer kako se stranačka politika mešala u profesionalnu vojsku, ne samo zbog toga kako je smenjen, već i zbog toga što se pokazalo da je čak i mesto načelnika Generalštaba predmet partijskog trgovanja.

Karijera Zdravka Ponoša tesno je povezana sa procesom reformi Vojske Srbije i njene modernizacije nakon promena od 5. oktobra. Kao jedan od mlađih generala Vojske Ponoš je ubrzo postao lice reformi i približavanja Vojske Srbije svetskim standardima ne samo u organizaciji već i u civilnoj kontroli vojske, a potom i saradnji sa drugim vojnim savezima, pre svega sa NATO paktom. 

Obrazovan na najprestižnijim vojnim školama u svetu, sa znanjem nekoliko svetskih jezika, bez tereta učešća u ratnim zbivanjima 90tih, činilo se da će karijera Zdravka Ponoša biti jedna od onih koje će ne samo trajati dugo, nego i obeležiti jednu epohu. Slučaj Ponoš dobar je primer i kako se stranačka politika mešala u profesionalnu vojsku, ne samo zbog toga kako je smenjen, već i zbog toga što se pokazalo da je čak i mesto načelnika Generalštaba predmet partijskog trgovanja. 
Kako je i zašto jedan intervju prekinuo karijeru generala Ponoša, kako se ona nastavila, najpre u diplomatiji, pa potom i u političkim vodama i u kom pravcu, i kako je političar Ponoš menjao stavove u odnosu na vojnika Ponoša, šta mu je zamerano u Srbiji, a šta u inostranstvu samo su neke od tema kojima se bavi ovonedeljno izdanje Istinomer Amnezije. Više o projektu Istinomer Amnezija možete pročitati ovde.
(Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković)