Ubistvo u kafiću Panda

Na današnji dan, pre tačno dvadeset godina, dogodio se zločin u kafiću "Panda" u Peći. Prvih petnaest godina nakon zločina obeležilo je uverenje da su zločin počinili pripadnici OVK. Sve do decembra 2013. godine. Do danas, istina o ovom zločinu nije otkrivena, niti je iko za njega odgovarao.
Na današnji dan, pre tačno dvadeset godina, dogodio se zločin u kafiću „Panda“ u Peći. Dvojica napadača obučenih u crno, sa fantomkama na glavi, upala su u večernjim časovima u kafić „Panda“, omiljeno sastajalište pećkih gimnazijalaca i pucnjima iz automatskog oružja ubila šestoricu mladića srpske nacionalnosti. Najmlađi poginuli imao je 15 godina, najstariji 25. Do danas, istina o ovom zločinu nije otkrivena, niti je iko za njega odgovarao.
Prvih petnaest godina nakon zločina obeležilo je uverenje da su zločin počinili pripadnici OVK. Sve do decembra 2013, kada je Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik Vlade i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, u emisiji „Teška reč“ na TV Pink izjavio da „ima mnogo strašnih stvari s kojima ćemo morati da se suočimo, kao na primer ubistva Srba u kafiću ‘Panda’ na Kosovu i Metohiji 1998. godine, za koja nema dokaza da su ga izvršili Albanci, kako se verovalo“. Ova izjava dovela je do preokreta. Mediji, koji su do tada čudno malo pisali o događaju, ignorišući čak i dobar deo godišnjica događaja, odjednom su počeli da se bave ovim zločinom u značajnijoj meri. Manji broj je pokušao da objektivno izveštava o događaju, u većem su počela da se pojavljuju nagađanja i teorije ko je kriv, MI-6, SAS, Legija, Rade Marković… Vučić je nastavio da daje periodično izjave, najčešće neodređene, više nagoveštaje nego informacije. Država je preduzela korake, Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je nadležnost. Ipak, sve je ostalo samo na medijskim napisima. Niko nije optužen, niko osuđen, ni za zločin, ni za njegovo prikrivanje. Porodice i dalje čekaju odgovore.
Više o projektu Istinomer Amnezije u okviru kojeg objavljujemo i ovu priču možete pogledati ovde.
Naslovna fotografija: Prinscreen Youtube