Stranci koji su ga voleli

Poslednjih dana pažnju domaće javnosti privukao je američki izborni strateg i politički komentator Kori Levandovski, i navodi i osporavanja njegove saradnje sa Aleksandrom Vučićem. Akteri su ovu priču demantovali, ali je ovo zgodna prilika za podsećanje na strane saradnike i savetnike koji su u prošlosti sarađivali sa Vučićem.
Sve je počelo od Rudolfa Đulijanija, i njegove posete Beogradu i Vučiću usred predizborne kampanje za mesto gradonačelnika 2012. godine. Đulijani takođe predstavlja i donekle izuzetak u ovoj priči, jer je saradnja bila ograničena na jednu posetu, za razliku od ostalih, koji su se u kraćem ili dužem periodu pojavljivali u medijima u ulozi onih koji pomažu Vučiću, ili od kojih Vučić dobija znanje i savete. 
Većina njih je kao motiv za saradnju navela prijateljstvo i ljubav, i navodila da neće biti plaćena za ono što radi, i većina u suštini bila na kraju angažovana u stranačkoj ili ličnoj promociji Aleksandra Vučića. Za sve njih je zajedničko da su bili nedostupni bilo kakvoj kontroli od strane domaćih institucija, te da je do sad ostalo nepoznato sve što se tiče nagrada za njihovo zalaganje i izvora iz kojih su te nagrade došle.
Evo, dakle, onoga što smo u medijima mogli da čitamo o saradnji i odnosu Vučića sa Đulijanijem, Stros Kanom, Guzenbauerom, Fratinijem, Šrederom i Blerom.

Naslovna fotografija: Aleksandar Vučić i Franko Fratini / Foto: FoNet/Aleksandar Levajković