Slučaj paljenja ambasada

Kada su huligani u februaru 2008. godine na nekoliko sati uspeli da okupiraju centar Beograda, zapale i kamenuju nekoliko ambasada, a dobar deo prodavnica u centru grada temeljno opljačkaju (sve pod izgovorom zabrinutosti za državno pravni status Kosova i Metohije i ustavni poredak) koaliciona vlast DS-G17-DSS brojala je poslednje minute.
Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić (DSS) ležao je teško povređen u bolnici, njegova zamenica navodno je bila u Crnoj Gori, a ni skoro deset godina nakon opšte anarhije ne zna se ko je komandovao policijom, barem tog dana. 
Organizatori mitinga „Kosovo je Srbija“ kojim je Srbija trebalo da odgovori na tek proglašenu nezavisnost Kosova zapaljivim govorima potaknuli su patriotsku svest okupljenih huligana, koji su “nedajući” Kosovo, Srbiji natovarili na leđa novi problem u odnosima ne samo sa SAD, već i sa Nemačkom, dvema zemljama čije su ambasade najteže stradale. 
Ono što slučaj čini zanimljivim jeste i činjenica da se on prelio na dve vlade – i onu u kojoj je dominirala DS, posebno u njenom pravosudnom resoru, i onu koju i dan danas vodi SNS. 
Kako su dve vlade tretirale slučaj, kako je jedan miting postao jedna od većih prepreka u normalizaciji odnosa Srbije sa zapadom, ko je sve optužen, ko se osvetio Koštunici i kako je Dačić postao oružje osvete, pročitajte u ovonedeljnom izdanju Istinomer Amnezije. 
Više o projektu možete pročitati ovde.
Naslovna fotografija: Print screen/N1