Saga o Nacionalnoj referentnoj laboratoriji

Afera sa aflatoksinom u mleku koja je potresla Srbiju 2013. godine ukazala je na jedan veliki problem u Srbiji - nedostatak Nacionalne referentne laboratorije, gde bi se vršile nezavisne analize kvaliteta ne samo mleka, već i sve druge hrane.
Priča o formiranju ove laboratorije u Srbiji traje već skoro 15 godina. To je jedan od najboljih administrativnih trilera koje su od 5. oktobra do danas iznedrili nebriga i javašluk u javnoj upravi. 
Iako je EU uložila milione u opremu i obuku za kadrove koji bi radili u ovoj laboratoriji, državni organi Srbije su uspeli da godinama otežavaju početak rada. 
Zgrada laboratorije izgrađena je na „divlje“, donirana oprema podeljena je raznim institucijama, a pojavio se i problem kadrova i akreditacije za ovu laboratoriju, bez koje je njen rad bezvredan. 
U međuvremenu su se menjali ministri i vladajuće garniture, od kojih je svaka najavljivala otvaranje ovog ili onog dela laboratorije. Evropska unija se povukla iz finansiranja ovog projekta, o bezbednosti hrane brinu manje i privatne laboratorije, a Nacionalna referentna laboratorija, mada je godinama imala direktora i administraciju, i dalje čeka pun početak rada. Poslednja najava je da će laboratorija za mleko biti otvorena krajem decembra ili u prvoj nedelji januara 2018. godine.
Naslovna fotografija: Fonet/Božidar Petrović