Oslikani voz do Mitrovice

Namerna provokacija ili nepromišljenost Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, tek slučaj voza okićenog spolja političkim porukama, a iznutra slikama kulturnog nasleđa Kosova i Metohije, mahom pravoslavnih ikona iz kosovskih manastira, doveo je za veoma kratko vreme ceo region do usijanja.
Voz koji nikada nije završio svoje prvo putovanje od Beograda do Kosovske Mitrovice doveo je Kosovo i Srbiju na ivicu sukuoba, bio on fingiran ili ne. 
Pred vama je ceo slučaj oslikanog voza predstavljen u dramatičnom tajmlajnu koji prati transformaciju javnog diskursa iz priče o vozu koji treba da poveže dva grada, preko umetničkog projekta i poruke svetu, u slučaj spasavanja regiona od rata i oružanog sukoba u koji ga je stavio tada premijer Srbije Aleksandar Vučić.
On je, prema sopstvenim rečima, jednom svojom odlukom da zausavi voz u Raškoj spasao Balkan novog rata, u koji su Srbiju hteli da dignu „neki“. Ko je slao oklopna vozila, ko je slao specijalnu jedinicu, da li je minirana pruga i, možda najbizarnije, da li je postojao mašinovođa kamikaza, te kako se troši javni novac u Srbiji samo su deo pitanja na koje ovonedeljni tajmlajn „Oslikani voz“ nudi odgovor. 
Više o projektu Istinomer Amnezije, u okviru koje objavljujemo i ovu priču, možete saznati ovde.

Naslovna fotografija: Fonet/TV Fonet. Sve fotografije u tajmlajnu: Fonet.