Koncesija za izgradnju autoputa Horgoš-Požega

Dok sadašnje vlasti obećavaju da će autoput od Obrenovca do Čačka biti završen do kraja godine, a da se potpisivanje ugovora za nastavak izgradnje do Požege očekuje sledeće godine, podsećamo vas na jednu od većih afera postpetooktobarskih vlasti – priču o dodeli koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, što je planirala vlada Vojislava Koštunice.
Kroz tok ove afere lako se da pratiti na koji način je najpre Koštunica, a potom i Tadić dozvolio da se Republika Srbija i poslovi od javnog interesa, te javna dobra pretvore u privatne dogovore i projekte malog broja ljudi. 
To je ujedno i prvi zabeleženi slučaj u „demokratskoj“ Srbiji da je vlada odbila da pokaže ugovor, izgovarajući se najfantastičnijim razlozima, od zabrane investitora do zaista jedinstvene tvrdnje tadašnjeg ministra zaduženog za kapitalne projekte magistra Velimira Ilića da je ugovor jači i od ustava. 
U isto vreme, sukob u vezi sa koncesijom bio je možda i najozbiljniji politički sukob na liniji Novi Sad – Beograd, koji je zamro izjednačavanjem činilaca vlasti „na republici“ i „na pokrajni“. 
Na koji način je ugovor sakrivan od javnosti, kako je novinarima prećeno i kako su omalovažavani politički protivnici, kako su se preko leđa građana međusobno obračunavali Velimir Ilić i Milutin Mrkonjić i koliko nas je na kraju koštala vizija magistra Ilića neke su od tema koje obrađujemo ove nedelje. 
Više o projektu Istinomer Amnezije možete pročitati ovde.
Naslovna fotografija: Fonet/MGSI