Kameni temeljci u kampanji

Kakva je uloga kamena temeljaca u predizbornim kampanjama od 2000. godine do danas - popisali smo neke od zanimljivijih primera svečanih početaka gradnje u vreme predizbornih kampanja za različite nivoe izbora.
Pokazalo se da je polaganje kamena temeljca jedan je od omiljenijih oblika vođenja predizborne kampanje u Srbiji, a za ovih 17 godina različiti zvaničnici polagali su kamene temeljce za sve – od bazena i fiskulturnih sala po selima, do projekata koji nikad nisu završeni.
Nešto je, međutim, daleko zanimljivije od kamena temeljca. Naime, ovaj kamen temeljac pokazuje jedan mnogo bitniji društveni fenomen – zloupotrebu javnih funkcija u predizbornoj kampanji. Ovo je tema koja je i danas aktivna, a koja je stara koliko i višestranačje u Srbiji. 
Retki su novinski tekstovi koji razlikuju vršioca javne funkcije od pretendenta na političku funkciju. Tako se fenomen da se kandidat pre podne pojavljuje u vestima kao vršilac javne funkcije, a od podne kao kandidat može pratiti do daleko u istoriju naše mlade demokratije. 
Šta smo sve položili preko svojih predstavnika pogledajte u našem tajmlajnu.

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pogledati ovde.