Kako su Malović i drugari reformisali pravosuđe

Kada je 2006. godine usvojena Nacionalna strategija reforme pravosuđa, to je privuklo malo pažnje javnosti, i niko nije mogao da pretpostavi da je time započet proces koji će imati odjek i posledice kakve je na kraju imao. Promena vlasti i dolazak Snežane Malović na mesto ministarke pravde, zavrteo je niz događaja ka tom neočekivanom ishodu.
Iako se struka – na prvom mestu Društvo sudija i Dragana Boljević – od samog početka protivila načinu na koji se krenulo u reformu pravosuđa i potezima koji su planirani, Malović je uz političku podršku koju je imala, i uz saradnju odabranih u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaštva, sprovela reformu pravosuđa na zamišljeni način. 
Nisu je zaustavile ni kritike ni upozorenja iz Evropske unije:  kombinacijom ignorisanja i dovođenja u zabludu, izbegavala je ili odlagala svaku neželjenu izmenu, istovremeno se u javnosti čvrsto držeći priče o uspešnoj reformi koju pravosuđe polako prolazi. Sve do promene vlasti. 
Međutim, promena vlasti nije dovela do ispravljanja kursa, samo privremenog zastoja. Novi ministar, Nikola Selaković, nakon što je udobno zaseo na njeno mesto, preuzeo je i njen kurs. U skladu sa tim, sem nešto buke u medijima, drugih posledica nije bilo, niko nije snosio odgovornost za nemerljivu štetu koju je ova reforma pravosuđa nanela pravosuđu, državi i društvu u celini.
Ovaj pogled na tu reformu u svojoj nameri da bude sveobuhvatan nužno je propustio da osvetli detaljno čitav niz priča koje se kriju u velikoj slici. Izbor članova i rad Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, detalji (re)izbora sudija i tužilaca, slučaj uhapšenog člana Visokog saveta sudstva, BIA i njena uloga u izboru tužilaca i sudija, rat zaštitnika građana i reformatora, reakcije EU i reakcije na reakcije u EU, slučaj samoubistva sudije koji nije prošao reizbor, samo su neke od stvari koje su ovim pogledom ili tek dotaknute, ili se samo njihovi odjeci naziru u njemu. 
Naslovna fotografija: Nata Mesarović, Slobodan Homen, Snežana Malović / Foto: FoNet/Nenad Đorđević