Femicid u Srbiji: Svake godine sve gore

Tajmlajn koji se nalazi pred vama predstavlja jezivo svedočanstvo o nasilju nad ženama u našem društvu. Ne preporučujemo ga onima sa slabijim pragom tolerancije na tuđu nesreću.

Napominjemo da je u ovom tajmlajnu koji dokumentuje ubistva žena obrađeno više od 140 slučajeva ubistva sa oko 200 žrtava i to samo onih slučajeva u kojima su ubica i ubijena bili u bračnoj vezi, zvaničnoj, razvedenoj ili nezvaničnoj vezi.

Ovaj tajmlajn ne uključuje žrtve porodičnog nasilja, prebijanja i maltretiranja kojima su žene izložene, često bez ikakve zaštite institucija koje plaćamo da ih štite.
Za nevericu je podatak da poslednje ubistvo u Centru za socijalni rad u Rakovici nije i jedino koje se desilo u ovoj instituciji, kao i da ne postoji mesto na kojem su žene sigurne od nasilja – ubijane su ispred sudova, na njihovim radnim mestima, u svojim firmama, u kućama njihovih roditelja u koje su bežale od nasilja u porodici.
Najporaznije, odmah nakon broja ubijenih žena, jeste i činjenica da se problem ne samo ne rešava, nego i eskalira iz godine u godinu.
Naslovna fotografija: FIlip Plavčić / Foto: FoNet