Dolazak pape u Srbiju

O dolasku poglavara Rimokatoličke crkve u posetu Srbiji govori se od petooktobarskih promena. Ko je sve pozivao papu, a ko najavljivao njegov dolazak i zašto papa nije prisustvovao obelažavanju godišnjice donošenja Milanskog edikta?

Dolazak pape u Srbiju jeste možda i jedno od najkontroverznijih i najkompleksnijih pitanja u našem društvu, jer se tiče i politike (Vatikan, naime, nije priznao Kosovo, a sa njim i jedan broj dominantno katoličkih zemalja koje se ugledaju na Vatikan), i istorije (odnosa Rimokatoličke crkve prema beatifikaciji kardinala Stepinca i genocidu nad Srbima u NDH). Osim toga, tiče se i ekumenskog dijaloga pravoslavlja i katoličke crkve, odnosa Moskve i Vatikana, i unutrašne dinamike odnosa unutar pravoslavnih crkava.

Naposletku, pitanje dolaska pape tiče se i ravnopravnosti građana Srbije i njihovog prava da kao vernici imaju jednake uslove sa ostalim religijskim grupama u obavljanju svojih verskih obreda. 

Da li se i na koji način opstruira dolazak pape u Srbiju, kakvi se izgovori koriste, zašto su krive izbeglice i da li su krive izbeglice, kako su nekadašnji oštri protivnici dolaska postali najaktivniji zagovornici – sve su to pitanja kojima se bavi ovonedeljni tajmlajn u okviru projekta Istinomer Amnezija. 

Više o projektu možete pročitati ovde.
 
Naslovna fotografija: Pixabay