Decenijska saga o dolasku robne kuće IKEA

Retko šta je toliko puta obećavano u Srbiji kao dolazak robne kuće IKEA – kao da će to promeniti apsolutno sve. Zbog toga Istinomer, u danu kada je IKEA konačno otvorena, podseća ko nam je sve obećavao Ikeu i ko sve nije ispunio obećanja.
Bivši ministar trgovine Slobodan Milosavljević svakako je među prvima na listi i po broju obećanja i po krajnje optimističnom rokovima. Milosavljević je najavljivao investiciju od milijardu evra i obećavao da će Ikea doći u Srbiju još 2009. godine. 
Premijer Mirko Cvetković je zatim govorio da lično vodi pregovore i da Ikea stiže “uskoro”. Obećavali su i Boris Tadić i Mlađan Dinkić, kao i tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, pa Božidar Đelić, nezaobilazni ministar u svakoj vladi Rasim Ljajić, zatim gradski menadžer Goran Vesić, ministarka Zorana Mihajlović. I naravno Aleksandar Vučić, koji je najavljivao da će Ikea početi sa radom još pre tri godine – u aprilu 2014. 
U sledećem pregledu pročitajte detaljan spisak neispunjenih obećanja, a podsećamo i kako su i zašto menjane lokacije i obim investicija i zašto se odustajalo od ambicioznih planova. 

Naslovna fotografija: Fonet/Beoinfo. Sve fotografije korišćene u tajmlajnu: Fonet.