Agencija za borbu protiv korupcije za vreme DS

U prošlom izdanju Istinomer tajmlajna podsetili smo na mukotrpni proces osnivanja Agencije za borbu protiv korupcije. U ovom izdanju pratimo njene prve korake, i saplitanja.

Prve dve godine postojanja Agencije za borbu protiv korupcije, između ostalog, činila je teška borba protiv dvostrukih javnih funkcija, mešanje Ministarstva pravde, podmetnut amandman u Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, laž ministarke da je budžet Agencije veći nego što jeste, uvođenje skupštinskog Poslovnika kome je svrha da disciplinuje, pritisci funkcionera… Agencija se sa svim tim saplitanjima ipak nekako borila, i napravila prve korake, uspostavila registar imovine funkcionera, radila na registru o prenosu upravljačkih prava, i katalogu poklona. 

Posebno interesantna iz trenutne perspektive je aktivnost Agencije oko izbora. Pokušaji da od stranaka nakon održanih izbora izvuče kompletne, smislene i blagovremene finansijske izveštaje, insistiranje na razdvajanju partijske i državne uloge, napori u kontroli… Naročito je dirljivo očekivanje iz 2010. godine da su tadašnji lokalni izbori u Aranđelovcu poslednja prilika u kojoj će članovima Vlade biti progledano kroz prste to što u kampanji nastupaju kao ministri ili se na stranačke skupove voze službenim automobilom.
Ovo izdanje Istinomer tajmlajna završava promenom vlasti 2012. godine. Sledeće nedelje imaćete priliku da pratite rad Agencije za borbu protiv korupcije za vreme vlasti SNS-a, i da uočite kako se saplitanja iz prethodne ere pretvaraju u figurativna pucanja u kolena, i kako borba protiv korupcije postaje sve tiša i tiša, do današnjeg dana.

(Naslovna fotografija: Istinomer)