Afera aflatoksin

Afera sa aflatoksinom u kukuruzu i mleku iz Srbije potresla je našu zemlju, ali i region 2013. godine kada se otkrilo da su velike količine kukuruza zaražene ovim otrovom.

Preko kukuruza, koji je sastavni deo stočne hrane, aflatoksin dolazi u mleko i na police srpskih prodavnica. Interesantno je da su stručnjaci čak godinu dana pre izbijanja afere upozoravali na opasnost od kontaminacije mleka, ali da je malo učinjeno da se njihove tvrdnje provere, a građani zaštite. Naš tajmlajn počinje upravo jednim takvim upozorenjem.

U vreme afere na republičkom i pokrajnskom nivou nalazile su se suprotstavljene političke opcije, što je dalo dinamiku celom slučaju. Razmirice su se tako iz političke arene prenele u domen javnog zdravlja, koji postaje poligon za stranačko nadgornjavanje i optuživanje.

Koliko je država uspešno upravljala ovim problemom svedoči i činjenica da je u toku svega nekoliko meseci četiri puta menjan dozvoljeni nivo ove opasne supstance u mleku zbog različitih pritisaka – od proizvođača, preko mlekara do EU.

Problem sa aflatoksinom pokazao je i stanje naše mlekarske industrije i njenu nesposobnost da posluje u okviru evropskih standarda što se u mnogome odrazilo i na izvozne mogućnosti.

Zanimljivo je videti i sudbinu „odgovornih“ za ovu aferu, od kojih su neki ubrzo nakon smene, avanzovali i dobili bolje pozicije u okviru državne administracije. Kao i svake nedelje i ove smo se u radu oslanjali isključivo na javno dostupne izvore.

Više o projektu Istinomer Amnezije mozete pogledati ovde.