Aerodrom Nikola Tesla

Od ambicioznih planova da Aerodrom postane regionalni centar kako putničkog, tako i kargo saobraćaja, do ništa manje ambicioznih planova o izgradnji pratećih obejkata - čini se da je Aerodrom "Nikola Tesla" rasplamsavao maštu svake vlade.
U toku 16 godina koje pokriva ovaj tajmlajn nekoliko velikih afera bilo je u direktnoj vezi sa osavremenjavanjem Aerodroma.
 
Najveće od njih su hapšenje Marije Rašete Vukosavljević, ministarke saobraćaja u Vladi Zorana Đinđića i njenih saradnika u vezi za navodnim malverzacijama oko izgradnje VIP salona, a potom i slučaj astronomskih bonusa koje je sebi isplaćivao jedan od najbližih saradnika Mlađana Dinkića i funkcioner G17+ Bojan Krišto, u vreme kada je bio na čelu ovog preduzeća. Interensatno je da su oba slučaja doživela sudske epiloge i pravosnažne presude.
 
Dolaskom na vlast Srpske napredne stranke, ambicije i planovi se ne menjaju puno: regionalni centar kargo i putničkog saobraćaja, luksuzni hoteli, linije metroa i železnice… Na koji je način dolazak Er Srbije „podigao na noge“ Aerodrom, koja je njegova sudbina i kako su se ministri odnosili prema ovom javnom preduzeću nalazi se u tajmlajnu koji je pred vama.
 
Kao i uvek ekipa Istinomer Amnezije služila se samo javno dostpunim podacima u rekonstrukciji naše ovonedeljne priče.
 
Više o projektu Istinomer Amnezije možete pogledati ovde.

[AŽURIRANO, 9.12.2016, 6.1.2018]: U timeline je dodato nekoliko slajdova u vezi sa najavama, kao i odlukom o koncesiji za aerodrom „Nikola Tesla“.