5. oktobar – 10 godina posle (9. deo)

Povezivanje opozicije sa NATO-om i bombardovanjem bili su obavezni deo svakog nastupa vladajućih funkcionera. Ni to nije bilo dosta, pa kreće i kampanja protiv kandidata ujedinjene opozicije.

Čije su Koštuničine oči?

Napadan sa svih strana predsednički kandidat DOS-a nije krio svoje nedostatke.

„Svestan sam da ne spadam u harizmatične lidere i velike govornike koji očaravaju masu.“

predsednik DSS-a Vojislav Koštunica, Blic, 5. 9. 2000. godine

Podsećanje na bombardovanje i povezivanje opozicije sa NATO-om bili su neizbežni deo svakog nastupa vladajućih funkcionera.

„Oni su (opozicija) i stvoreni i pomagani isključivo zato da opravdaju NATO agresiju, da nije NATO kriv što nas je bombardovao, nego da smo mi krivi zbog toga, da kažu da su Srbi krivi za raspad prethodne Jugoslavije, da su Srbi krivi za navodne zločine nad narodima bivše Jugoslavije.“ (predsednik beogradskih socijalista Ivica Dačić, Politika, 5. 9. 2000. godine)

Režimski kandidati znali su da neće pogrešiti ako se pozivaju na citate predsednika Miloševića.

„Ovi izbori su referendum na kome postoje samo dve opcije: izbor između onih koji su lavovski branili zemlju i onih koje to nije zanimalo, koji su se šetali po Briselu, Vašingtonu, Budimpešti. Biraćemo između onih koji su lavovski gradili i obnavljali zemlju i onih koji su ismevali tu obnovu. Biraćemo između onih koji su se borili za razvoj, dostojanstvo, čast, koji razumeju nacionalne interese i onih koje to nije zanimalo, kojima je svejedno da li će NATO tenkovi voziti po Beogradu i ostalim našim gradovima, kojima je svejedno da li će se otcepiti Sandžak, Vojvodina, Crna Gora, kojima je svejedno da li će se otpustiti milion radnika iz velikih preduzeća, ukinuti penzioni i socijalni fond. Građani će napraviti pravi izbor,onaj izbor koji odslikavaju reči Slobodana Miloševića: ‘Da pretke ne izneverimo, da potomke ne razočaramo’.“ (vlasnik RTV Pink i kandidat za poslanika na listi SPS-JUL Željko Mitrović, Politika 6. 9. 2000. godine)

Nisu izostala ni geopolitička tumačenja aktuelne situacije.

„Svi znaju da SRJ nije bilo koja zemlja. Jugoslavija je prvorazredni ekonomski, vojni faktor na Balkanu.“ (ministar inostranih poslova Živadin Jovanović, Glas javnosti, 6. 9. 2000. godine)

U predizborne aktivnosti SPS-a posredno je bio uključen i Fonas, Fond za borbu protiv alkoholizma i narkomanije, koji je osnovao Branislav Ivković. Čuli su se konkretni i vrlo originalni saveti za borbu protiv pošasti savremenog društva.

„Protiv alkoholizma, narkomanije i novog svetskog poretka treba se boriti drugarstvom.“ (ministar za nauku i tehnologiju Branislav Ivković, Glas javnosti, 8. 9. 2000. godine)

SPO je nastavio da napada nekadašnje koalicione partnere.

„DOS nije jedinstvena grupacija i pući će kao mehur od sapunice pre ili posle izbora. Znam da su te sujete veće od Homoljskih planina.“ (član predsedništva SPO Milan Komnenić, Politika, 6. 9. 2000. godine)

 

I Albanci bi u „najlepšu zemlju na svetu“

Slogan predsedničkog kandidata DOS-a „Ko sme da vas pogleda u oči“, izazivao je različite reakcije njegovih oponenata.

„To nije Koštunica, već Al Paćino.“

savezni ministar za informisanje Goran Matić, Glas javnosti, 11. 9. 2000. godine

Ali, pogled u oči su kao argument koristili i socijalisti.

„Nema tog Srbina, tog građanina, koji može da sebi i drugima pogleda u oči, ako glasa za NATO poslušnike. Nama trebaju granitni, stameni ljudi kao što je naš predsednik Slobodan Milošević, heroj odbrane, vizionar, pokretač obnove i razvoja.“ (član Glavnog odbora SPS Čedomir Ždrnja, Večernje novosti, 6. 9. 2000. godine)

I Kosovo je neretko potezano kao argument u kampanji.

„Povratak jugoslovenskih državnih organa na Kosmet sada traži i većina albanskog življa.“ (ministar pravde Dragoljub Janković, Politika, 8. 9. 2000. godine)

Pljuštala su i veoma ozbiljna obećanja.

„Mi ćemo od naše zemlje napraviti najlepšu zemlju na svetu, na našu korist, a na nesreću naših neprijatelja.“ (savezni ministar za informisanje Goran Matić, Politika, 8. 9. 2000. godine)

Kako su se izbori približavali, tako su i socijalisti uviđali neophodnost stranih kotrolora na biralištima.

„Pozvaćemo strane posmatrače, ali ne iz OEBS- a i zemalja koje su učestvovale u NATO bombardovanju na SRJ.“ (član IO GO SPS Nikola Šainović, Glas javnosti, 9. 9. 2000. godine)

I tema ekologije nije zaobiđena u predizborno vreme.

„Ovi izbori značiće odluku za opciju očuvanja slobode, nezavisnosti i suvereniteta, ili za drugu NATO-opciju davanja naše slobode i svih prirodnih, privrednih i idejnih resursa onima koji su nas bombardovali i hteli da nas imaju kao teren za ekološki i politički otpad.“ (član IO GO SPS i kandidat za poslanika na listi SPS–JUL Slavica Đukić Dejanović, Večernje novosti 10. 9. 2000. godine)

5. oktobar – 10 godina posle (10. deo)

5. oktobar – 10 godina posle (8. deo)