Zvezdan Milovanović

Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1966. godine. 

Nema zvaničnih podataka o njegovom obrazovanju. 

Član je Srpske napredne stranke i od 2016. do 2021. bio je poverenik te partije za Niš. 

Korporacija “Kopernikus”, u vlasništvu njegovog brata Srđana, kupila je krajem 2018. televizije “Prva” i “O2”, nakon što je prodala svoje podružnice kablovskog operatera državnoj telekomunikacionoj kompaniji “Telekom” za skoro 200 miliona evra. 

Republička radiodifuzna agencija (RRA) objavila je 2013. vlasničku strukturu televizijskih stanica „Kopernikus“ i „Nova“ koje su tada konkurisale za dobijanje dozvole za nacionalnu frekvenciju koju je koristila TV „Avala“. Tada je većinski vlasnik „Kopernikusa“ bio upravo Zvezdan Milovanović. 

„Vlasnik KCN (Kopernikus Cable Network) iz Niša je Zvezdan Milovanović, koji direktno ima 47,71 odsto kapitala i još 47,59 odsto preko preduzeća Tvinel (Twinel), iz Niša u kojem je jedini vlasnik. Preostalih 4,7 odsto kapitala Kopernikusa je u vlasništvu Mitre Milovanović, objavila je RRA“. (Beta, 15. 7. 2013. godine)

Kako su objavile „Južne vesti“, u oktobru 2019. postao je vlasnik ruiniranog hotela „Srbija“ u Niškoj Banji. Njegova firma „Twinel DOO“ kupila je hotel, ali on nije želeo da otkrije za koliko novca.

„Hotel je bio privatno vlasništvo i bio je pod hipotekama. To sve drži ona firma koja je kupila potraživanja za celu Srbiju, ne znam kako se zove. Kupljeno je i od vlasnika hotela, ali je morao da se dogovori i otkup svih potraživanja po osnovu hipoteka na tom objektu. Hipoteke su bile preko 2,5 miliona. Otkup potraživanja se uvek pogodi na manju cifru“. (Južne vesti, 30. 10. 2019. godine)

Objasnio je da je firma u kojoj je jedini vlasnik od 2012. godine bila prva u sistemu „Kopernikusa“.

„Lider niških naprednjaka kaže da jedino sa ‘Twinelom’ sada može da posluje u Nišu. ‘Prodajom ‘Kopernikus Tehnology-ja’ ja nemam posla u Nišu. Ako je cilj da pobegnem iz rodnog grada, ja ću da odem. Nešto da počnem da radim ovde što je i posao, a i sigurno zapošljavanje novih ljudi i dobra stvar za Nišku Banju’ – rekao je Milovanović“. 

„Južne vesti“ su objavile da iako Zakon o sportu zabranjuje da članovi sportske organizacije budu stranački funkcioneri, on je i predsednik niškog Fudbalskog kluba koji se bavi mlađim kategorijama „Železničar Kopernikus“.

„On tvrdi da nije znao da su prema Zakonu ove dve funkcije nespojive, a kada su ga novinari obavestili o tome rekao je da će podneti ostavku. Milovanović je, prema podacima Agencije za privredne registre, na čelu ‘Železničara’ od njegovog osnivanja 2014. godine, dok je poverenik postao dve godine kasnije, baš kada su usvojene izmene Zakona o sportu koje se tiču javnih funkcionera i funkcionera političkih stranaka.“ (Južne vesti, 14. 8. 2019. godine)

U maju 2021. podneo je, „iz zdravstvenih razloga“, ostavku na funkciju poverenika SNS za Niš.

„Uputio sam molbu vrhu stranke da me razreši sa ove funkcije iz ličnih, zdravstvenih razloga – rekao je Milovanović novinarima.“ (Danas, 11. 5. 2021. godine) 

U novembru 2021. na Skupštini SNS izabran je za člana Predsedništva stranke.

Naslovna fotografija: Print screen YouTube