Zoran Đorđević

Datum rodjenja: 11. 2. 1970.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 11. 2. 1970.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je u 1970. u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je po obrazovanju master ekonomskih nauka – “oblast: međunarodno bankarstvo i finansije, zajednički program na engleskom jeziku Univerziteta Panteion, Atina Grčka – Fakulteta za društvene i političke nauke i Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, Beograd”. Ističe da je završio Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane. Napominje i da završava doktorske studije i “u fazi je prijave doktorske disertacije iz oblasti ekonomskih nauka, sa usmerenjem na finansijsku kontrolu, upravljanje, izveštavanje i reviziju, Univerzitet Privredna akademija, Novi Sad”.

Navodi da je profesionalno iskustvo sticao na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u renomiranim domaćim i međunarodnim kompanijama (Comtrade, Kabel-X…).

U biografiji ističe i da je “usko usmeren na međunarodne finansije i bankarstvo, finansijsku kontrolu i upravljanje, finansijsko izveštavanje i reviziju”. Dodaje da je objavio više radova u vodećim domaćim i stranim naučnim i stručnim časopisima iz ekonomije i finansija.

Predsednik je Političkog saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Nacionalni direktor za naoružanja.

Ističe da je stekao “više uglednih profesionalnih sertifikata” i da je dobitnik, između ostalih, i nagrade „Mihailo Petrović-Alas“ iz oblasti matematike. Naglašava da je član udruženja Mensa Srbija.

Na funkciju državnog sekretara Ministarstva odbrane postavljen je u septembru 2013. godine.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

 
Mediji ističu da je pre ove funkcije bio vozač sadašnje guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković.

“U svojoj karijeri on je pre državne funkcije bio stranački vozač guvernerke Jorgovanke Tabaković.” (Blic, 9. 12. 2015. godine)

Za ministra odbrane izabran je 2. marta 2016, nakon što je sa te funkcije smenjen Bratislav Gašić. Tu funkciju zadržao je i u novoj Vladi Srbije, izabranoj u avgustu 2016, da bi u kabinetu premijerke Ane Brnabić, formiranom na leto 2017, nasledio Aleksandra Vulina u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

Na funkciji ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bio je do izbora nove Vlade Srbije u oktobru 2020. Početkom marta 2021. Vlada Srbije imenovala ga je za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Pošta Srbije“.  

 

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.