Živojin Rakočević

Datum rodjenja: 1. 1. 1973.
Datum rodjenja: 1. 1. 1973.

Rođen 1973. godine u Selima u Morači (Crna Gora).  

Diplomirao na Filološkom fakultetu u Prištini, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu.

„Pokretao je i uređivao široku lepezu medija, od dečijih, medija iz oblasti kulture, do informativno-političkih.  Sa 27 godina, uz nekolicinu novinara, pokrenuo je KiM radio, čiji je glavni i odgovorni urednik od 2000. do 2008. godine. Uporedo, bio je predsednik KOSMA mreže, u koju su se udružile radio stanice izolovanih srpskih naselja i glavni urednik magazina ‘Glas juga’.“ (Radio KiM, 13. 4. 2021. godine)

Bio je član Saveta Republičke radiodifuzne agencije od 2009. do 2014. godine.

U septembru 2013. imenovan je za direktora Doma kulture u Gračanici. 

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bio je od 2018. do 2020. godine. Više od deset godina piše za „Politiku“. Član je Uprave Udruženja novinara Srbije, a potpredsednik UNS-a bio je od 2009. do 2013. godine.

„Nagradu ‘Milan Pantić’ za hrabrost u izveštavanju o pogromu nad Srbima na KiM, koji se dogodio 17. marta 2004. dobio je iste godine. Nagrada Udruženja novinara Srbije za borbenost u novinarskom izražavanju ‘Aleksandar Tijanić’ pripala mu je 2019. godine.“(Radio KiM, 13. 4. 2021. godine)

Objavio je više knjiga poezije i publikacija. Dobitnik je više priznanja među kojima su najznačajnije: “Brankova nagrada” Matice srpske u Novom Sadu, “Univerzitetska nagrada Prištine”, “Lazar Vučković”, Kondir kosovke devojke i nagrada “Grigorije Božović”.

Kandidovao se u aprilu 2021. za predsednika Udruženja novinara Srbije, ali mu je kandidatura osporena zbog toga što obavlja funkciju direktora Doma kulture. Savet za borbu protiv korupcije ocenio je da u tom slučaju ne postoji sukob interesa. 

„Druga struja na unutrašnjim izborima, okupljena oko aktuelnog predsednika i kandidata za još jedan mandat – Vladimira Radomirovića, osporila je Rakočevićevu kandidaturu, ocenivši je kršenjem odredbi Statuta UNS, po kom on, kao istovremeno javni funkcioner, odnosno direktor Doma kulture Gračanica, ne može biti biran na čelo profesionalnog udruženja. Mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije da vršenjem te dve funkcije Rakočević ne ulazi u sukob interesa, većinska struja nije uzela u obzir. Pozicija predsednika profesionalnog udruženja svakako neće ugroziti vodeću funkciju u domu kulture, ali bi funkcioner državne institucije na čelu novinarskog udruženja, itekako značio mešanje politike vlasti u nezavisan rad profesionalne asocijacije, pa Agencija, kao nezavisni državni organ, ne bi smela da se meša u rad UNS-a, ocenili su pojedini članovi njegovog rukovodstva.“ (Danas, 28. 5. 2021. godine)

Rakočević nije odustao od kandidature ističući da je „UNS izgubio minimum sposobnosti za dijalog i zato se sada raspada“. Kazao je da se kandiduje „da bi progovorile male redakcije – Slobodan Ćirić iz Valjeva, Jasmina Stojković iz Gračanice, Jelena Spasić iz Beograda ili Olivera Kovačević sa RTS-a, oni i njihovi različiti glasovi će biti predsednici, a ne ja“. Na pitanje da li se vlast na bilo koji način umešala ili se meša u proces izbora rukovodstva UNS-a i uopšte rad udruženja, odgovorio je: 

„Ja dolazim sa krajnje margine našeg javnog života i ne pripadam prestoničkim intelektualcima opšte prakse, pa to ne znam. Sigurno je da mediji u vlasništvu porodica pojedinih političara kolektivno dolaze da glasaju, i da su sa marginalnim udruženjima postignuti dogovori da se na takav način legalizuju preko UNS-a. Za april i maj stiglo je oko 400 prijava za članstvo u UNS-u, a u poslednje dve godine 340. To nam sve govori. Uticaj političkog diskursa u delovanju vidim u napadima na Budimira Ničića, Nina Brajovića i mene jer smo predstavljeni kao izdajnici, saradnici haških optuženika i nacionalnih interesa. Lakrdija i glupost.“ (Danas, 28. 5. 2021. godine)

Na Izbornoj skupštini UNS-a, održanoj 29. maja 2021, izabran je za predsednika Udruženja novinara Srbije (UNS). 

„Posle celodnevne žučne rasprave, osporavanja kandidature od strane Kandidacione komisije, članovi Izborne skupštine odlučili su da Rakočevića vrate na listu kandidata za predsednika UNS. ‘Rakočević je dobio 263 glasa, a dosadašnji predsednik Vladimir Radomirović 241 glas’, navodi RTV Kim.“ (FoNet, 30. 5. 2021. godine)

Foto: Printscreen Youtube/Newsmax Adria