Vojin Rakić

Rođen je 1967. godine u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Fakultetu za Evropske studije Centralnog evropskog univerziteta u Pragu, kao i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Rutgers u SAD-u. Ističe da je na istom fakultetu doktorirao 1998. godine.

Od 1999. do 2001. godine bio je, kako navodi, viši naučni saradnik i vanredni profesor Centra za politike visokog obrazovanja na Fakultetu za javnu upravu Univerziteta Twente u Holandiji.

Dodaje da je od 2001. do 2003. radio kao savetnik Ujedinjenih nacija u Vladi Republike Srbije.

„Od 2003. radi kao profesor univerziteta. Bavi se prevashodno bioetikom i političkom filozofijom. Objavio je i uredio više monografija na engleskom i srpskom jeziku, kao i brojne članke u međunarodnim i domaćim naučnim časopisima (nedavno u Journal of Medical Ethics, American Journal of Bioethics ,Cambridge Quarterly of Health Care Ethics, Medicine, Health Care and Philosophy, Bioethics, Annals of Internal Medicne i dr.)“, ističe u biografiji. 

Dodaje da je redovni profesor i naučni savetnik, direktor Centra za bioetičke studije i šef UNESCO Katedre za bioetiku za Evropu.

„Predsednik je Radne grupe Univerziteta u Kembridžu za bioetičku edukaciju. Direktor je Sekcije za Srbiju UNESCO-ove Katedre za bioetiku. Vojin Rakić je i član je Upravnog odbora Odeljenja za istraživanje UNESCO-ove katedre za bioetiku na Univerzitetu u Haifi“, piše u biografiji.  

Na „Fejsbuk“ profilu Demokratske stranke navodi se da „živi i radi u Beogradu, gde se bavi istraživačkim radom na Institutu društvenih nauka“. 

Krajem avgusta 2020. predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac predstavio ga je kao svog novog političkog savetnika.

„Upitan da li se ispravno predstavlja, Rakić je rekao da su predstavljanja u potpunosti tačna, da ima dokumenta da se protiv njega ne vodi nikakav postupak i da ga svetska Unesko katedra za bioetiku u Haifi u potpunosti podržava. On je tu dokumentaciju podelio novinarima. Kada je reč o pismu u kojem se tvrdi da nije šef Katedre, Rakić je rekao da će se videti odakle to pismo. Lutovac je rekao da se Rakić ne predstavlja lažno i da je imao uvid u dokumenta koja potvrđuju podatke o Rakiću.“ (

Foto: Screenshot/N1