Vladimir Lučić

Datum rodjenja: 18. 2. 1971.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 18. 2. 1971.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1971. godine u Šapcu.

„Rođen sam u Šapcu, ali sam se posle četiri godine preselio u Užice. I zato se smatram Užičaninom“, kazao je u intervjuu za „Srpsku ekonomiju“. 

Ističe da je Elektrotehnički fakultet u Beogradu upisao 1991, a završio 1996. godine. U zvaničnoj biografiji navodi da je diplomirani inženjer elektrotehnike, a da je MBA zvanje stekao po programu Univerziteta Institut Kurt Bosh (Švajcarska).

„Jedan od ciljeva čitave moje generacije bio je da što pre ode iz ove zemlje. Igrom slučaja, jedan događaj presudno je uticao na moj profesionalni status. Kada sam 1996. završio fakultet i počeo da se interesujem za odlazak u inostranstvo, desilo mi se za to vreme nešto nesvakidašnje. Aplicirao sam za posao u ‘Telekomu Srbija’, i dobio ga, i to bez ikakve veze“, ističe. 

Iz „Telekoma“ je  prešao u „Erikson“, iz Švedske se preselio u Nemačku, gde je dobio zelenu kartu. A onda se vratio u „Telekom“.

„Posle promena 2001. tadašnji direktor ‘Telekoma’ Draško Petrović ponudio mi je da budem tehnički direktor MTS-a, a kasnije i da ga vodim. Imam tu patriotsku crtu – a još kad si mlad, misliš da ima mnogo vremena pred tobom – i prihvatio sam ponudu. Sećam se da sam Petroviću rekao da mogu da ostanem samo šest ili devet meseci pošto za godinu dana moram da se vratim u Nemačku. Ostao sam, međutim, do danas u ‘Telekomu’, a ona zelena karta mi je propala“, kazao je.

Kako piše „Danas“, nakon toga „usledila je munjevita karijera, te je 2003, sa svoje 32 godine, postao generalni direktor MTS-a, a 2008. i komercijalni direktor celog ‘Telekoma’, može se reći drugi čovek kompanije, a može se reći – i prvi“.

U biografiji navodi da je, uz kraće prekide, deo tima „Telekoma Srbija“ od osnivanja 1997. godine.

„Karijeru je gradio najpre kao stručni savetnik za telekomunikacije u Direkciji za mobilnu telefoniju, zatim kao direktor Sektora za mrežu u Direkciji za mobilnu telefoniju, nakon čega je imenovan za direktora Direkcije za mobilnu telefoniju. Aktivno je učestvovao u izgradnji i komercijalnom puštanju u rad trećeg operatora u Crnoj Gori kada je, u rekordnom roku od samo 77 radna dana, otpočela rad mobilna mreža M:tel. U oktobru 2008. godine imenovan je za direktora Direkcije za komercijalne poslove koja vodi komercijalno poslovanje u oblastima fiksne i mobilne telefonije, Interneta, uz brigu o korisnicima i komunikaciju sa poslovnim partnerima“, piše u biografiji. 

„Zatim je došla čistka. Sredinom 2012. u jeku političkih prestrojavanja, Branko Radujko, tada još generalni direktor, poslao ga je u Crnu Goru da vodi tamošnje operacije ‘Telekoma’: jedan problem manje. Razne priče se vezuju za ovaj ostrakizam, ali koren je u Lučićevoj odluci da ne bude član nijedne stranke, pa tako ni DS-a“. (Danas, 31. 1. 2020. godine) 

Početkom jula 2012. godine Odbor direktora Društva za telekomunikacije M:tel d.o.o. imenovao ga je za novog izvršnog direktora Društva. Napominje da su za njega odlazak u Crnu Goru i vođenje kompanije M:tel predstavljali ozbiljan izazov, jer je to bio mali operater koji je imao malo tržišno učešće i poslovao s gubitkom.

„Izvući takvu firmu u konkurenciji ‘Telenora’ i ‘Dojče telekoma’ zaista je veliki poduhvat. MTS mi je, ipak, najveći uspeh u karijeri. U vreme kada sam došao u ‘Telekom’, ‘Mobtel’ je bio toliko jak brend da je 063 sa šest cifara bio dominantan u biznis svetu, dok se 064 sa sedam cifara maltene smatrao sramotom. Uspeli smo, međutim, da dostignemo lidersku poziciju iako su u Srbiju ušli i Telenor i VIP“, ističe. 

Kako dodaje „Danas“, „vreme je prolazilo, a ‘Telekom’ je sve više gubio korak sa agilnim, brzorastućim SBB-om“.

„Onda je ‘neko’ iz duboke podgoričke zaboravljenosti izvukao uvek nasmejanog Lučića, otresao prašinu s njega i vratio za komandni most. Ali ne i za kormilo. Jer, podsetimo se, ovaj čovek koji je nacrtao čitav plan brze ekspanzije akvizicijama, jačanja sopstvenog TV sadržaja, napada na Sportklub i postavljanja kablova u ‘SBB-ovim zgradama’ – nije član partije. Otud ‘koordinator’ (za internet i telekomunikaciju)“, piše „Danas“. 

U žižu javnosti dospeo je početkom 2020. godine. 

„Kompanija ‘Junajted medija’ saopštila je da je neprijatno iznenađena ‘neistinima’ koje je objavila Telekomova ‘fantomska’ firma ‘Supernova’, ‘obmanjujući celokupnu javnost’ da je ta kompanija onemogućila praćenje sopstvenih kanala za 210.000 domaćinstava uz tvrdnju da su dostavili visoku cenu i nepovoljnu ponudu.“ (Beta, 19. 1. 2020. godine) 

„Kampanja koju TV N1 ovih dana vodi u borbi da svoj program učini vidljivim i za 200.000 porodica koje TV gledaju preko Supernove, usmerena je protiv ‘Telekoma’. Ne bi, međutim, bilo pogrešno reći ni da je ta kampanja zapravo usmerena protiv jednog čoveka. I to ne onog čoveka na koga je čitalac možda prvo pomislio, već protiv jednog koji se zove Vladimir Lučić. Iza birokratski nakaradne i namerno nedorečene funkcije koordinatora za internet i televiziju stoji prvi strateg ‘Telekomove’ ofanzive protiv SBB-a i još šire, glavni pokretač zarđalih zupčanika ovog telekomunikacionog gorostasa“, navodi „Danas“.

Vlada Srbije imenovala ga je 15. decembra 2020. za generalnog direktora “Telekoma”, umesto dotadašnjeg direktora Predraga Ćulibrka.

Foto: FoNet/Medija centar