Vladimir Gajić

Datum rodjenja: 24. 3. 1965.
Stranka: Narodna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 24. 3. 1965.
Stranka: Narodna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1965. godine u Marseju.

Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1989. godine. „Pripravničku praksu obavio je kod svoga oca, advokata Milorada Gajića iz Beograda. Upisan je u imenik advokata u maju 1992. godine“, navodi „Danas“. Bavi se građanskim i krivičnim pravom.

„Od 1992. godine – advokat sa sedištem kancelarije u Beogradu. Suvlasnik konsultantske firme Heofund d.o.o. Beograd, koja zastupa pravne interese stranih i domaćih investitora u oblasti investicija u izgradnji objekata u Beogradu“, navodi u zvaničnoj biografiji na sajtu Kraljevske porodice Srbije. Gajić je član Krunskog kabineta, a od maja 2003. člana je pravnog saveta Aleksandra Karađorđevića. 

Na samom početku obnovljenog višestranačkog sistema, 1990. godine, bio je funkcioner Srpskog pokreta obnove. Od 1992. do 1994. bio je generalni sekretar te partije. 

Bio je savezni poslanik koalicije DEPOS u Skupštini Jugoslavije od 1993. do 1995. godine.

„Od 1995. do 1996. godine član GO Demokratske stranke. Od 1996. godine napustio DS i prestao da se aktivno bavi politikom“, navodi u biografiji. 

Bio je član pokreta Dosta je bilo, ali je, razočaran odlukom predsednika pokreta Saše Radulovića da se kandiduje za predsednika, odlučio da napusti pokret. Iako je predsedničku kampanju 2017. godine proveo u timu Vuka Jeremića, ostao je predstavnik DJB-a u Republičkoj izbornoj komisiji, podseća „Danas“. 

U junu 2017. izabran za predsednika Advokatske komore Beograda (AKB).

„Nakon što je rukovodstvo AK Srbije početkom 2015. godine postiglo dogovor sa Ministarstvom pravde i okončalo četvoromesečni protest, sa grupom uglednih advokata osnovao je pokret Bolja advokatura, kao svojevrsne čuvare vatre. Pre izbora na mesto predsednika, nije imao nijednu funkciju u advokatskim komorama.“

Međutim, posle višemesečnog spora o tome koja struja u AKB je legitimna, Apelacioni sud u Beogradu u junu 2019. potvrdio je da je zakoniti predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor. Ipak, sukobi dve struje u komori su nastavljeni. 

„Frakcija ADB koju predvodi Vladimir Gajić dovela je u pitanje autentičnost presude čiji sadržaj je juče objavila Tintorova struja. Naime, oni ističu da stranke u postupku još uvek nisu dobile presudu Apelacionog suda i postavljaju pitanje – kako je drugoj strani u postupku poznat njen sadržaj. Oni su dodali da se pred Višem sudu u Beogradu, pored ove, vodi još nekoliko parničnih postupaka koji dovode u pitanje zakonitost Tintorovog izbora za predsednika komore.“ (Danas, 27. 6. 2019. godine)

Predsednik je Pravnog saveta Narodne stranke. 

 

Naslovna fotografija: Istinomer, Zoran Drekalović