Vladimir Dimitrijević

Datum rodjenja: 1. 1. 1974.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1974.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1974. u Kruševcu. 

Osnovnu i srednju školu završio u Beogradu.

„Završio je Prvu beogradsku gimnaziju. Nakon odsluženja vojnog roka, diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1999. godine. Postdiplomske studije na temu privrednih društava i javnih preduzeća uspešno je završio, a magistarsku tezu odbranio 2012. godine, kao i doktorsku disertaciju 2018. godine, čime je stekao zvanje doktora pravnih nauka“, navodi u biografiji

Ističe da je u JP „Pošta Srbije” zaposlen od 2000. godine.

„U Preduzeću je tokom svoje profesionalne karijere obavljao imovinsko-pravne, tehnološke i kadrovske poslove, a na rukovodećim pozicijama je od 2003. godine. Od 2014. godine obavljao je funkciju člana Izvršnog odbora Preduzeća, a zatim i poslove direktora Funkcije pravnih poslova i upravljanja nepokretnostima. Trenutno obavlja funkciju izvršnog direktora Preduzeća“, napominje. 

Navodi da je „aktivan u naučnom, privrednom i političkom životu“.

Bio je član Srpske radikalne stranke. 
 
Na parlamentarnim izborima 2008. godine bio je kandidat SRS za poslanika, ali kao 195. na listi nije ušao u parlament. Na lokalnim izborima te godine postao je odbornik u Skupštini opštine Stari grad. Ubrzo je prešao u novoosnovanu Srpsku naprednu stranku.  
 
„Odborničkoj grupi SRS u opštini Stari grad vraćena su tri mandata odbornika koji su prešli u redove Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. SRS još nije imenovala nove odbornike, što će biti učinjeno naknadno. Odluku o vraćanju odborničkih mandata donela je Administrativna komisija SO Stari grad. Iz redova SRS u redove stranke Tomislava Nikolića prešli su Vladimir Dimitrijević, Budimir Novković i Miloš Milić.“ (Beta, 14. 11. 2008. godine) 
 
Kao član Srpske napredne stranke bio je potpredsednik Opštinskog odbora Stari grad.
 
Bio je član Gradske izborne komisije u Beogradu. Predsednik je Skupštine akcionara aerodroma „Nikola Tesla“, od juna 2013. godine.
 
„Predstavnik je kapitala Vlade Republike Srbije u Skupštini akcionara AD Aerodrom ‘Nikola Tesla’, Beograd i predsednik Skupštine Društva“, piše u biografiji. 

Član je Republičke izborne komisije (RIK) od maja 2014. godine. Skupština Srbije imenovala ga je 12. avgusta 2016. godine na mesto predsednika RIK-a, umesto Dejana Đurđevića.

Krajem marta 2022. uputio je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen u kojem je odbacio navode 38 nevladinih organizacija i 36 profesora, koji su iskazali zabrinutost zbog navodno „unapred isplaniranih prevara birača“ na izborima 3. aprila. Zbog toga je izborna lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ zatražila njegovu hitnu ostavku ili smenu, jer je „nastupio kao portparol SNS, a ne kao predsednik RIK koja brine o zakonitosti i regularnosti izbornog procesa“.

„Ističem da su navodi o tome da se na predstojećim izborima planira izborna krađa apsolutno netačni i tendenciozno plasirani kako bi se unapred opravdao loš rezultat opozicije, a aktuelna vlast, preko organa za sprovođenje izbora, optužila za navodno nameštanje izbornih rezultata’, naveo je Dimitrijević u saopštenju.“ (Beta, 25. 3. 2022. godine) 

Foto: Fonet, Milica Vučković