Vladimir Božović

Datum rodjenja: 3. 12. 1970.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 3. 12. 1970.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1970. u Nikšiću.

Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu. „Slede kriminalističke studije u Beogradu, pa studije prava, malo u Podgorici, malo u Kragujevcu, da bi diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je i na poslediplomskim studijama“, pisao je „Glas javnosti“ 2003. godine. 

„Prve pare zaradio je prodajući knjige i časopise, još kao student. Istovremeno, vozio je kamion do Italije… Ozbiljniji advokatski angžman usledio je po otvaranju sopstvene kancelarije, što i nije česta praksa (maj 1997)“. (Glas javnosti, 2. 3. 2003. godine)

Kako se ističe, javnost ga je upoznala kao advokata Mitropolije crnogorsko-primorske, „ali pravu slavu stekao je zastupajući prvog haškog optuženika, Dušana Tadića, zajedno s Džonom Lingvistonom, koji brani Milana Milutinovića“. 

„Veliko interesovanje izazvao je posle Ibarske magistrale, jer predstavlja porodice oštećenih, ali i zato što se na mestu udesa pojavio, maltene, odmah…“ (Glas javnosti, 2. 3. 2003. godine)

Bio je godinama gost na čuvenom Molitvenom doručku u Beloj kući. 

U svojoj biografiji na „Linkedinu“ navodi da je na novosadskom Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe magistrirao na temu „Korupcija i antikorupcijska svest sa posebnim osvrtom na policiju“ i stekao zvanje magistra pravnih nauka, a da je u martu 2019. doktorirao na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu na temu „Integritet policije i korupcija u policiji u Srbiji“.

U biografiji navodi da je karijeru započeo 1995. godine kao pripravnik u Beogradu, Srbiji i Milvokiju, SAD, a da je 1997. godine započeo vlastitu praksu i otvorio advokatsku kancelariju Božović.

Od 2004. do 2007. godine bio je, ističe, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i generalni inspektor Odeljenja za javnu bezbednost u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a tokom 2005. godine nacionalni koordinator za policiju i ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori pri Savetu Evrope. 

Početkom 2007. odlukom Vlade Srbije prestala mu je funkcija načelnika službe koja se bavi ispitivanjem zloupotreba u policiji. 

„Odmah nakon završetka sednice vlade, Vladimir Božović je održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je zatečen odlukom o smeni. Dosadašnji prvi čovek unutrašnje kontrole ocenio je tu odluku nelegitimnom i najavio da će svim pravnim sredstvima pokušati da je obori. Glavni razlog za smenu, Božović vidi u, istrazi koju Sektor unutrašnje kontrole vodi protiv Željka Kovačevića, upravnika takozvanog ‘Hajat’ odeljenja Centralnog zatvora u Beogradu. Navodno, inspektori unutrašnje kontrole hteli su da uhapse Kovačevića, ali je to sprečeno.“ (Politika, 26. 1. 2007. godine)

Ističe da je od aprila do novembra 2012. godine radio kao savetnik ministra u kabinetu ministra unutrašnjih poslova, a od novembra 2012. do maja 2014. godine bio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova zadužen za unutrašnju kontrolu i međunarodnu saradnju. Takođe, navodi da je bio i savetnik ministra u kabinetu ministra unutrašnjih poslova od maja 2014. do maja 2015. godine.

„Maja 2015. godine postavljen je za savetnika predsednika Vlade Republike Srbije zadužen za regionalnu saradnju i odnos sa crkvenim i verskim zajednicama. Trenutno je angažovan kao savetnik u Vladi Republike Srbije i kao savetnik ministra unutrašnjih poslova“, piše u biografiji. 

Osnivač je fonda Petar II Petrović Nјegoš i Centra za strateške projekte. 

Prеdsеdnik je Radnе grupе za izradu zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke. 

Početkom decembra 2019. imenovan je za novog ambasadora Srbije u Crnoj Gori.

Naslovna fotografija: Fonet, Medija cantar