Valentina Reković 

Stranka: Stranka slobode i pravde | Svi akteri
Stranka: Stranka slobode i pravde | Svi akteri

Završila je gimnaziju „Pivo Karamatijević“ u Novoj Varoši.

Politikološki smer na Fakultetu političkih nauka upisala je 2016. godine.

Aktivistikinja udruženja „Jedan od pet miliona“. 

Učestvovala je u septembru 2019. u blokadi zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta zahtevajući da Rektorat preporuči razrešenje ministra Siniše Malog do procene nadležnih da li je plagirao doktorat. 

U novembru 2019. je, sa još nekoliko koleginica, ispred zgrade Radio-televizije Srbije čekala predsednika Aleksandra Vučića kako bi ga, kako je  izjavila, pozvala na TV duel „na kojem bi građanima odgovorio na brojna pitanja koja su mu postavljali na protestima u prethodnih 11 meseci“. 

Krajem januara 2020, na konferenciji za novinare saopštila je stav Udruženja „Jedan od pet miliona“ da će izaći na parlamentarne izbore u Srbiji.

„Time ćemo sprečiti prevarante i trojance da opet prevare narod i pojedu nam još četiri godine života održavajući Aleksandra Vučića na vlasti. Ovo je obračun sa svima koji su od Srbije napravili poligon za svoje politikanske igre, isti sistem preživljava već decenijama“, izjavila je, dodajući  da su neke partije, koje su potpisale Sporazum s narodom, već prekršile taj sporazum. ‘Mi kao udruženje građana smo bili inicijatori takvog sporazuma. Nažalost, prema informacijama koje imamo, neke stranke, potpisnice Sporazuma već rade na tome da izađu na izbore, a u tome će im se pridružiti i pojedini članovi stranaka koje su u bojkotu’, kazala je.“

Na parlamentarnim izborima, održanim u junu 2020, Grupa građana „Jedan od pet miliona“ osvojila je svega 20.265 glasova (0,63 odsto). 

U martu 2021. Reković je postala članica Stranke slobode i pravde.

„Valentina Reković rekla je da je odlučila da pređe u Stranku slobode i pravde da bi se borila za slobodnu Srbiju, a da svako ko odluči da se tako bori, ‘bira one najhrabrije’. Kaže da je shvatila da je pogrešila što se tiče ideje bojkota. ‘Ne mogu da sedim skrštenih ruku dok nam kriminalci upravljaju životom, rešila sam da se borim kroz političku stranku koja je najbliža mojim uverenjima, ali koja je opovrgla moje ranije stavove. Podsetiću vas da sam govorila da u svakoj opozicionoj stranci postoje ljudi koji su pošteni i vredni i koji ne mogu da dođu do izražaja od sujetnih lidera – i oni su dokazali da jednostavno nisam bila u pravu. Dokaz za to su Marinika Tepić iz SSP i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke koji su dokazali da se znanje, trud, rad ceni u tim strankama. Svaku kritiku prihvatam što se tiče mog poteza, ali ne mogu prihvatiti da sedim mirno, da ne pomerim prst kad mi je država, posle one plejade u subotu uveče, ukinuta’, kaže Reković.“ (N1, 9. 3. 2021. godine)

Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Poslednji put ažurirano: 10. 3. 2022.