Valentin Mik

Datum rodjenja: 7. 8. 1974.
Mesto:
Datum rodjenja: 7. 8. 1974.
Mesto:

Rođen 1974. godine u Pančevu.

Navodi da je završio master studije na Fakultetu političkih, administrativnih i komunikacionih nauka u Klužu (Rumunija), smer Menadžment medija, dodajući u zvaničnoj biografiji iz 2017. kada je bio kandidat za člana uprave UNS-a, da je „trenutno na doktorskim studijima, odseku za politikologiju i komunikologiju na istom fakultetu“.

Ističe da je uređivao rubriku posvećenu mladima na međuopštinskoj radio stanici „VAP“ 1993-1995, a od 1998. godine radi kao novinar u nedeljniku na rumunskom jeziku „Libertatea“ (član redakcije publikacija ove kuće, časopisa „Tineretea“, „Bucuria copiilor“, „Lumina“).

Od 2006. do 2008. godine bio je urednik-koordinator časopisa „Tineretea“, a istu funkciju obavlja u nedeljniku „Libertatea“. Bio je, napominje, odgovorni urednik ovog nedeljnika od 2016. do 2017. godine.

„Dopisnik programa na rumunskom jeziku RTV Vojvodina i radija Rešica (Rumunija), kao i mnogobrojnih medija u zemlji i inostranstvu. Bio član Uprave Društva novinara Vojvodine (DNV) i Udruženja novinara Srbije (UNS), kao i član u Uprave Saveza novinara Srbije i Crne Gore“, piše u biografiji. 

Od 2012. uređuje veb portal „Komšijske novosti“.   

„Udruženje novinara Srbije i Centar za unapređenje interkulturalnog dijaloga ‘In medias res’ osnovali su sajt Komšijske novosti, jedini sajt i medij koji objavljuje tekstove iz manjinskih medija na srpskom jeziku i prenosi tekstove iz manjinskih štampanih medija koji nemaju onlajn izdanje. Cilj osnivanja sajta jeste podrška ostvarivanju prava nacionalnih manjina na informisanje, kao i pomoć i distribucija sadržaja štampanih medija na jezicima nacionalnih manjina“, navodi se

Objavio je, ističe, više od 10 knjiga poezije i monografija, a uvršten je u više antologija objavljenih u Srbiji i u Rumuniji.

U oktobru 2020. Udruženje novinara Srbije predložilo ga je za člana Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine (RTV) uz obrazloženje da je on „izuzetan poznavalac medijske scene manjinskih zajednica“, da je novinar od svoje 19. godine, a zatim i urednik u višejezičnim i manjinskim medijima, istraživač i hroničar prilika u tim glasilima.

„Zahvaljujući njemu svetski istraživači nacionalnih manjina pronašli su i istraživali retke manjinske zajednice u Srbiji“, piše u predlogu UNS-a. Dodaje se da je zahvaljujući objavljivanju zanimljivih sadržaja na portalu „Komšijske novosti“ koje uređuje, poznati japanski slavista Motoki Nomaći došao u Ivanovo kod Pančeva da proučava malu zajednicu Bugara Palčena.

Foto: Print screen Youtube/RTV