Usame Zukorlić

Datum rodjenja: 1. 1. 1992.
Stranka: Stranka pravde i pomirenja | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1992.
Stranka: Stranka pravde i pomirenja | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1992. godine u gradu Konstantini u Alžiru („od oca Bošnjaka Muftije Muamera Zukorlića i majke Arapkinje Umeje Abu Taha Zukorlić“).

Kako se navodi u njegovoj biografiji, osnovnu školu završio je u Novom Pazaru, a zatim srednju školu medresu Gazi Isa-beg.

„Obnašao je funkciju predsjednika Mladih BDZ dvije godine. Obrazovanje nastavlja na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru gdje diplomira na pravu, zatim na Fakultetu za islamske studije gdje diplomira pedagogiju i komunikologiju. U tom periodu je obnašao funkciju zamjenika direktora Sandžak televizijie. Zvanje mastera je stekao na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u oblasti ekonomije.“ (Sandžak press, 14. 11. 2021. godine) 

Kako se ističe, bio je nastavnik u Medresi Gazi Isa-beg i „radio kao asistent na pravu“ na Intenacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

„Osnivač je Razvojno edukativnog društva – RED, udruženja koje je osnovalo BioSan, ITSan i čuveni Bošnjački DNK projekat, čiji je koordinirator. Trenutno obnaša funkciju projekt menadžera na Fakultetu za islamske studije i zamjenika predsjednika Republičke izborne komisije. Polaznik je brojnih seminara na temama ekonomije, projekt menadžmenta, suzbijanja ekstremizma, edukacijskih vještina i medija. Govori bosanski, engleski i arapski.“ (Sandžak press, 14. 11. 2021. godine) 

Početkom novembra 2021. poslanici Skupštine Srbije usvojili su Odluku kojom je imenovan za zamenika predsednika Republičke izborne komisije (RIK).

„Hvala Stranci pravde i pomirenja što me je predložila za zamjenika predsjednika Republičke izborne komisije – RIK, iako sam i do sada bio član proširenog sastava RIK-a. Svaki emanet koji mi ukaže Stranka pravde i pomirenja je velika čast zbog povjerenja koje mi se ukazuje, ali ukoliko me budu izabrali, ova pozicija je iznad svega veliki teret, znajući kakva izborna mašinerija je razrađena za krađu izbora u Sandžaku. Što se tiče onih koji govorkaju o nepotizmu, valjda bi se trebali obradovati da dobijem ovo zaduženje, jer time gubim pravo da budem kandidat na izbornim listama na predstojećim izborima, dok ovo nije nikakvo radno mjesto. Ne selim se u Beograd. RIK se sastaje povremeno.“ ([email protected], 12. 10. 2021. godine) 

Nakon smrti njegovog oca Muamera Zukorlića, predsednika Stranke pravde i pomirenja, Predsedništvo stranke izabralo ga je 14. novembra 2021. za v. d. predsednika partije.  

„Zahvaljujem se na imenovanju na mjestu vršioca dužnosti predsjednika Stranke pravde i pomirenja. Pitam se da li je ikome danas teže na Balkanu i Evropi od nas? Pred vama je Usame Zukorlić, koji nije muftija, ali koji jeste prvi među jednakima i stražar muftijinog puta. Muftija je iza nas ostavio mnogobrojne vakufe, ustanove i projekte kojima često broja ne znamo. Želim da se obratim našim članovima i simpatizerima. Ne brinite, muftija je ostavio institucije i timove, ljude kojima je vjerovao i koji su sposobni da ih vode. Želim naglasiti da mi hoćemo jedinstvenu Islamsku zajednicu sa duhovnim centrom u Sarajevu u matici Bosni i Hercegovini’, dodao je on. Istakao je da kao stranka imaju potpisan sporazum sa vladajućom partijom. ‘Želim naglasiti da ćemo se kao stranka pobrinuti da se ispoštuje svaki član i ono što je naš vođa ostavio u amanet da se sprovede do kraja’, naglasio je Zukorlić.“ (RTS, 14. 11. 2021. godine) 
 
Naslovna fotografija: [email protected]