Uglješa Grgur

Datum rodjenja: 23. 12. 1962.
Mesto:
Datum rodjenja: 23. 12. 1962.
Mesto:

Rođen 1962. godine.

Ističe da je po zanimanju diplomirani pravnik.

Vlasnik je detektivske agencije “Gvozden”, kako tvrdi, prve u bivšoj Jugoslaviji.

„Privatni detektiv Uglješa Grgur – Gvozden je diplomirani pravnik i detektivskom delatnošću se bavi od 1990. godine. Vlasnik je detektivske agencije Gvozden, prve u bivšoj Jugoslaviji.“ (privatnidetektivgvozden.rs)

Napominje da „od kada zna za sebe“ bila mu je želja da se bavi detektivskim poslom.

„Detektivsku licencu i legitimaciju dobio sam nakon ispita položenog u ‘Palati Srbije’ pred stručnom komisijom. Legitimacija mi omogućava da prikupljam i obrađujem podatke i upotrebim sredstva prinude u skladu sa Zakonom o detektivskoj delatnosti“. (Dnevnik, 22. 2. 2017. godine)

Prema podacima „Otvorenog parlamenta“, bio je odbornik i šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini opštine Žitište.

„Bio je član Demokratske stranke do marta 2008. godine, kada je prešao u Demokratsku stranku Srbije.“ (Otvoreni parlament

U oktobru 2008. bio je uhapšen u aferi poznatoj kao „Građevinska mafija“.

„Grgur je uhapšen u oktobru 2008. godine zajedno za tadašnjim gradonačelnikom Zrenjanina Goranom Kneževićem i još petnaestak osoba osumnjičenih u aferi koja je u javnosti bila poznata kao ‘Građevinska mafija’.“ (Blic, 2. 4. 2016. godine)

Nakon pet godina suđenja pred Specijalnim sudom svi osumnjičeni su pravosnažno oslobođeni.

„Uglješa Grgur dobio je rekordnu odštetu od države zbog neosnovanog pritvora i pričinjene materijalne štete od čak 145 miliona dinara. Nakon nešto više od godinu dana procesa Viši sud u Novom Sadu prvostepenom presudom odlučio je u korist Grgura, vlasnika detektivske agencije ‘Gvozden’, koji je u zatvoru neosnovano proveo godinu dana. Sa kamatama, suma odštete penje se na čak 200 miliona dinara. Kako je obrazložio sud, oštećenom je dosuđeno 948.000 dinara po osnovu zahteva za nematerijalnu štetu, dok je materijalna šteta priznata u iznosu od oko 144 miliona dinara. ‘Zadovoljan sam presudom jer je sud u velikoj meri prepoznao štetu koju sam pretrpeo zbog hapšenja i pritvora. Verujem da je sud zbog ovog slučaja bio pod velikim pritiskom zbog visokog odštetnog zahteva prema državi i političke pozadine koju je navodna afera imala’, rekao je Grgur, koji tvrdi da je hapšenje bilo namešteno zbog političkog sukoba Bojana Pajtića i Gorana Kneževića.“ (Blic, 2. 4. 2016. godine)

Od 2022. godine je zamenik predsednika Udruženja „Naša Drina“. koje je na listi Socijalističke partije Srbije.

Na parlamentarnim izborima 2022. Udruženje je bilo na listi „Ivica Dačić – premijer Srbije“, a Grgur je zauzeo 39. mest. Poslanik u Skupštini Srbije postao je u februaru 2023.

„Grgur je na poslaničkom mestu zamenio poslanika SPS-a Zvonimira Stevića koji je podneo ostavku, nakon što su mediji objavili da je na sednici o Kosovu gledao pornografski sadržaj na telefonu.“ (Beta
8. 2. 2023. godine)  

U avgustu 2023. objašnjavao je zašto je Udruženja „Naša Drina“ u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i kakav je njihov odnos sa Ivicom Dačićem. 

„Imamo sjajnu saradnju sa SPS i Dačićem, maksimalno ga podržavamo. Njegova ljubav prema Srbiji je način života.To je kućno vaspitanje i učenje od malih nogu da je otadžbina svetinja prema kojoj je sve drugo manje važno. On je svaku funkciju obavljao savesno i odgovorno, sve svoje kapacitete i mogućnosti bezrezervno je davao državi. Setimo se kakva se hajka vodila protiv državotvornog SPS-a. Vidimo da su danas statističke greške oni koji su hteli da unište ovu stranku. Zahvaljujući Dačiću, SPS je preživeo najteže trenutke po Srbiju u novijoj političkoj istoriji i opstao. Za to je neophodna velika politička veština i umeće. Kada pogledate čoveka u oči i razgovarate sa njim ne treba vam mnogo da procenite ko je i kakav je. Za Ivicu mogu da kažem da je rođen da služi državnim interesima. Setimo se samo lažnih optužbi za nekakve afere kofer i slične gluposti. Lažne optužbe zlonamernika još više su podigle ugled Dačića u narodu. Prvi sam u Srbiji to i govorio da je koalicija Dačić-Vučić viza za prosperitetnu budućnost naše zemlje’, zaključuje Grgur.“ (Kurir, 15. 8. 2023. godine)

U oktobru 2023. formirao je Pokret za pravdu građana – Grgur. 

„Pokret za pravdu građana – Grgur formiran je u Međi. Pozivamo sve one koji žele da se učlane: iz Međe, opštine Žitište, cele Srbije i Republike Srpske. Pokret za pravdu građana – Grgur bori se protiv svih vidova nepravde. Zalažemo se za socijalnu pravdu i borimo se za sve ugrožene. Nismo kao neki koji se samo na papiru deklarišu kao borci za socijalnu pravdu, a u stvari su milioneri u evrima i kapitalisti!“ (Instagram@ugljesagrgur, 10. 11. 2023. godine)

Saopšteno je da Pokret na predstojeće parlamentarne izbore, zakazane za 17. decembar, izlazi na listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, na kojoj „imamo našeg kandidata za narodnog poslanika Uglješu Grgura, koji se na listi nalazi na 66. mestu“.

„Pozivamo sve ljude koji hoće zajedno sa nama da se bore za običnog i nevidljivog čoveka, za socijalnu pravdu, a protiv svakog vida nepravde i izvršitelja! Cilj nam je da u svakom mestu u Srbiji formiramo odbore, a imaćemo odbore i u našoj Republici Srpskoj! Mi smo državotvoran pokret kome je istina i pravda kamen temeljac postojanja!“ (Instagram@ugljesagrgur, 10. 11. 2023. godine)

Posle održanih izbora potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) i prva na listi „Srbija protiv nasilja“ Marinika Tepić, tvrdeći da je da je Srpska napredna stranka do pobede došla izbornom krađom, započela je štrajk glađu, zahtevajući poništavanje izbora. Kroz nekoliko dana njoj se pridružilo još četvoro narodnih poslanika, a 23. decembra Grgur je objavio da započinje štrajk glađu i žeđu, „kako bi odbranio izbornu volju građana“.

„Danas, na moj rođendan i dan kada je po starom kalendaru rođen veliki Vladika Nikolaj Velimirović, štrajkom glađu i žeđu počinjem odbranu izborne volje mog naroda i odbranu mog predsednika od srpskih dušmana koji bi da nam zabrane da budemo to što jesmo – Srbi. Radim ovo za desetine i desetine hiljada onih koji su mene podržali na ovim izborima i miliona onih koji su podržali predsednika. Srbija ne sme da stane, za Srbiju se život daje i Srbija nema cenu. Neka to bude jasno svima koji misle da je Srbija šaka pirinča pa da je pozoba svaka vrana. Moj narod u Srbiji i Republici Srpskoj i širom sveta zna da sam od gena onih koji su umirali za Istinu i Pravdu i koji se sa nepravdom nisu mirili ni po cenu života! Takav sam i ja! Živela Srbija, napisao je Grgur na svom Fejsbuk profilu.“ (Kurir, 23. 12. 2023. godine)

Sutradan, nakon konferencije za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je izjavio da je pozvao Grgura, ali i predstavnike opozicije da prekinu štrajk glađu, Uglješa Grgur je na svom Fejsbuk profilu objavio da je uvažio „ličnu molbu“ predsednika Srbije. 

„Na ličnu molbu predsednika Republike Srbije prekidam štrajk glađu i žeđu u 12 časova. Zahvaljujem se predsedniku Narodne skupštine Vladimiru Orliću, i svim ministrima Vlade Srbije, posebno minstarki zdravlja Danici Grujičić, svim građanima Republike Srbije koji su hteli da dođu i da mi ličnim prisustvom daju podršku, kao i građanima Republike Srpske koji su hteli da dođu da me lično podrže !!! Srbija ne sme da stane! Živela Srbija!“ (Facebook, 24. 12. 2023. godine)

Foto: Instagram@ugljesagrgur

Poslednji put ažurirano: 24. 12. 2023.