Tomislav Žigmanov

Datum rodjenja: 12. 4. 1967.
Stranka: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 12. 4. 1967.
Stranka: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1967. u Tavankutu.

Osnovnu školu završio je u Tavankutu, a srednju školu u Subotici. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za filozofiju, temom „Platonovi dokazi za besmrtnost duše i pitanje etike“.

Predavač je istorije filozofije na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Bio je glavni i odgovorni urednik subotičkog dvonedeljnika „Žig“ (1998) i prvi glavni i odgovorni urednik programa na hrvatskom jeziku Radija Subotica (1998–2000). Jedan je od inicijatora, pokretača i predsednik Privremenog upravnog odbora Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ (2002–2004). Izvršni je urednik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, kao i glavni urednik Godišnjaka za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Direktor je Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata od 2009. do danas.

Piše pesme, refleksivnu prozu, eseje, znanstvene i filozofijske radove. Radovi su mu prevođeni na engleski, njemački, mađarski, rumunjski, bugarski i rusinski jezik. Član je Hrvatskog filozofskog društva, Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Vojvodine.     

U oktobru 2015. izabran je za predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kao jedini kandidat za tu funkciju, nakon što je dotadašnji predsednik Petar Kuntić bio kandidat na listi dijaspore na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, u ime Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

 
Na parlamentarnim izborima održanim 2016. izabran je za poslanika u Skupštini Srbije i na toj funkciji bio je do izbora 2020. Na parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2022. izabran je za poslanika kao prvi na listi „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ (Dekomokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu). 
 
Nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, održane 23. oktobra 2022, predsednik SNS Aleksandar Vučić predstavio ga je kao kandidata za ministra ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u novoj Vladi koju će voditi mandatarka Ana Brnabić.  
 
„To je priznanje za ono što smo stranka i ja lično do sada činili. U pitanju je naša doslednost u zalaganju za prava naconalnih manjina i naravno prava hrvatske zajednice u Srbiji. Ta vrsta agende u mom radu i deo mojih uverenja biće i nadalje prisustni i pokušaću da ih ostvarujem i sa funkcije minstra u Vladi, ističe Žigmanov.“ (Danas, 23. 10. 2022. godine)
 
Na pitanje kako je uopšte došlo do toga da postane kandidat za ministra, kada je ne tako davno, baš za Danas tvrdio da nije bilo nikakvih poziva iz Predsedništva, uprkos tome što je jasno i javno izrazio želju da participira u vlasti, sagovornik Danasa kaže da je tek ovih dana usledio Vučićev poziv.

„Do razgovora je došlo nedavno kada me je predsednik Vučić nazvao i pitao da li i dalje postoji raspoloženje da učestvujem u vlasti. Odgovorio sam sa da. Nije bilo uslovljavanja ni sa jedne strane, ali ni razgovora eventualno o mestima državnih sekretara’, zaključuje Žigmanov, koji je na parlamentarne izbore 3. aprila izašao u koaliciji Vojvođani.“ (Danas, 23. 10. 2022. godine)

 U oktobru 2022. postao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.