Tihomir Perić

Stranka: Ruska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Stranka: Ruska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1963. godine u Skoplju, ali, kako navodi biografiji, „od svoje osme godine živi u Nišu“.

Ističe da je po zanimanju „energetičar“ i da „poseduje dugogodišnje radno iskustvo na rukovodećim poslovima u društvenim i privatnim firmama“.

„Obavljao je funkciju većnika u GO Medijana i GO Pantelej. U GO Medijana obavljao je funkciju predsednika Komisije za komunalne delatnosti, funkciju predsednika Saveta za socijalnu politiku i funkciju šefa odborničke grupe u pomenutoj opštini. Aktivno se bavio sportom i obavljao razne funkcije u sportskim organizacijama“, piše u biografiji. 

Bio je više od dvadeset godina član Srpske radikalne stranke i predsednik Gradskog odbora SRS u Nišu. 

Bio je član Gradskog veća u Nišu, a prethodno zamenik šefa odborničke grupe SRS u Skupštini Grada Niša.

Srpsku radikalnu stranke napustio je pred izbore 2020. godine. 

„Kako kaže dosadašnji predsednik niškog odbora SRS Tihomir Perić, on nije na izbornim listama, pa samim tim ni u stranci. ‘Ja sam na dan izbora zameniku predsednika i predsedniku Izvršnog odbora ovde u Nišu rekao da je moja odluka da se povlačim sa svih lista i poslaničke i odborničke i gradske i opštinske. To znači formalno da sam napustio stranku’, kaže Perić.“ (Južne vesti, 10. 3. 2020. godine)

U martu 2023. izabran je za poverenika Ruske stranke za Niš i Nišavski okrug.

„Perić kaže da nije lako prihvatio novu političku funkciju, prvu posle trogodišnje pauze, koliko je i prošlo od njegovog napuštanja SRS, gde je bio 30 godina, od osnivanja stranke sve do marta 2020. godine, kada se povukao pred izbore. ‘Kada sam se povukao iz Srpske radikalne stranke na poslednjim izborima pomagao sam nešto Šapićevoj stranci, nisam bio član. Ovo mi je prvo angažovanje, ali ja faktički nisam ništa promenio od moje ideologije koju sam baštinio u SRS, u kojoj sam bio 30 godina. Ja sam još kao član SRS uvek bio rusofil, prosto imao sam kontakte sa Ruskom strankom, sa predsedništvom, oni su mi nudili da preuzmem, ja da pravo da vam kažem nisam bio nešto mnogo voljan, u smislu dosta mi je bilo politike, ali prosto nisam mogao da odbijem i preuzeo sam Rusku stranku, kaže Perić.“ (Južne vesti, 31. 3. 2023. godine)

Na izborima za Skupštinu grada Niša održanim 2.  juna 2024. Ruska stranka osvojila je jedan mandat.   

„Prema poslednjem popisu u Nišu živi 121 Rus, ali je Ruska stranka osvojila, kako iz GIK-a tvrde, 1.224 glasa. Rusa nema ni na izbornoj listi te stranke, od predloženih sedam samo jedna je osoba ruskog porekla i to tek na neprolaznom šestom mestu. Predsednica GIK Danijela Milićević, kadar SNS-a, saopštila je juče da SNS ipak ima 30 mandata, a Ruska jedan. Pola sata kasnije, naprednjaci su organizovali slavlje u svojim prostorijama, a tu je bio i odbornik Ruske stranke Tihomir Perić. Na pitanje da se obrati na ruskom rekao je ‘da je Srbin’ i da ‘nije Rus, nego rusofil’. ‘Što mi niste rekli da pozovem Ruskinje koje su na listi i Ruse’, rekao je Perić.“ (Južne vesti, 4. 6. 2024. godine)

Kada je objavljeno da je lista oko SNS u Nišu osvojila 30 mandata, koliko u zbiru imaju i Grupa građana Dragan Milić (16), „Biramo Niš“ (10), lista Sava Manojlovića (2) i Ujedinjeni (2), postalo je jasno da će upravo Perićev mandat bio odlučujući za formiranje skupštinske većine. On se pojavio na slavlju u prostorijama Gradskog odbora SNS i izjavio da je u njegovoj odluci da SNS-u pruži podršku prevagnuo „kandidat za gradonačelnika“.

„Ja sam rekao da sam mogao da razgovaram sa svima, a pošto su oni (SNS) najjača stranka… Moja odluka se bazirala na budućem kandidatu za gradonačelnika (Dragoslavu Pavloviću), ja njega znam i nisam video bolje rešenje za gradonačelnika. Da je neko drugi bio, ja ne bih bio na ovoj strani’, izjavio je Perić. Na pitanje da prokomentariše to što su okupljeni u stranci Pavloviću dobacivali: ‘Zagrli Perića i čvrsto ga drži’, Perić kaže da nije čuo. ‘Ja to nisam čuo, moram da priznam, kad sam saznao konačne rezultate u Nišu, ja sam obavio razgovor s njima i dogovorio sam se o toj skupštinskoj većini’, rekao je.“ (N1, 3. 6. 2024. godine)

Foto: Screenshot Youtube/@Južne vesti

Poslednji put ažurirano: 5. 6. 2024.