Tanja Miščević

Datum rodjenja: 6. 8. 1966.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 6. 8. 1966.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:

Rođena je 1966. godine u Zemunu.

Diplomirala je na smeru za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu 1989. godine. Na istom fakultetu odbranila je magistarsku i doktorsku tezu. U oblasti EU specijalizovala se na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, kao i na Univerzitetu u Bonu i Evropskom koledžu u Brižu.

Na FPN-u predaje na osnovnim i poslediplomskim studijama. Na istom fakultetu je od 2009. godine vanredna profesorka za međunarodno-pravnu oblast. U periodu od aprila 2005. do novembra 2008. godine bila je na mestu direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije. Bila je i članica pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i na čelu pregovaračkog tima Vlade za zaključenje Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji između Srbije i EU. Potpredsednica je Evropskog pokreta u Srbiji, a od aprila 2009. do novembra 2010. godine bila je članica i potpredsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Vlada Republike Srbije imenovala ju je za šeficu Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, na sednici održanoj 3. septembra 2013. godine.

Krajem septembra 2019. Miščević je podnela ostavku na funkciju šefice Pregovaračkog tima. Ubuduće će kao kandidatkinja Republike Srbije obavljati funkciju Zamenice generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju RCC (Regional Cooperation Council), saopšteno je iz Vlade Srbije.

Govori engleski i ruski.