Svetislav Kostić

Datum rodjenja: 6. 6. 1979.
Stranka: Zeleno-levi front | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 6. 6. 1979.
Stranka: Zeleno-levi front | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1979. u Beogradu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2003. godine, sa prosečnom ocenom 9,22.

„Završio je s odlikom Beogradsku otvorenu školu u školskoj 2002/2003. godini. Na Finansijsko-pravnom smeru poslediplomskih magistarskih studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu s odlikom je 2005. godine položio usmeni magistarski ispit, a u aprilu 2009. godine, takođe s odlikom, odbranio je magistarsku tezu pod naslovom ‘Pojam stalne poslovne jedinice u poreskom pravu država Jugoistočne Evrope’, postavši tako magistrom pravnih nauka. U školskoj 2007/2008. godini, kao imalac Dean’s Graduate Award, na New York University u SAD stekao je diplomu LL. M. u oblasti međunarodnog oporezivanja“, piše u biografiji. 

Doktorirao je 2014. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa temom „Javne finansije i finansijsko pravo/Zabrana diskriminacije u međunarodnom oporezivanju dohotka i imovine“. 

Za asistenta-pripravnika na Pravnom fakultetu u Beogradu izabran je 2005, na predmetu Javne finansije i finansijsko pravo.  Za vanrednog profesora izabran je 2015. 

Poresko pravo predaje i na univerzitetima u Njujorku, Amsterdamu, Lozani, Najrobiju.

Navodi da je od avgusta 2008. angažovan u Poreskom i pravnom odeljenju ‘Deloitte Serbia’ kao senior manager.

„Prethodno je tri godine pružao usluge poreskog savetovanja različitim domaćim i inostranim klijentima. Učestvovao je u nekoliko radnih grupa za izradu prednacrta poreskih zakona. Član je Upravnog odbora Srpskog fiskalnog društva, nacionalnog ogranka International Fiscal Association. Redovan je učesnik na naučnim konferencijama European Association of Tax Law Professors“, piše u biografiji. 

Član je pravnog tima i socio-ekonomske grupe ‘Ne davimo Beograd’ (Zeleno-levi front). 

„Ja sam dugo verovao i u nekoj meri idealizovao poziciju nezavisnog intelektualca u našoj politici. Problem moje zablude je u tome što ona ima nekog smisla u uređenim društvima u kojima postoji politika. Srbija je danas pretpolitičko društvo i zadatak ove generacije je da, ako ume i može, pruži narednim generacijama taj luksuz da budu nezavisni intelektualci i da kao takvi imaju ulogu u našem političkom životu. Upravo zato sam ja član pokreta ‘Ne davimo Beograd’ i ono što sam želeo jeste da politička opcija koja zastupa vrednosti u koje ja verujem, vrednosti slobode, društvene solidarnosti, socijalne pravde, koja se bori za to da Srbija ima budućnost tako da naša deca ovde vide budućnost svoje dece, uđe u Skupštinu, odnosno da postavimo temelje za našu transfromaciju u jednu punokrvnu političku partiju koja će delovati u celoj zemlji, političku partiju koja posle više od tri decenije parlamentarnog života po prvi put građanima pruža mogućnost da glasaju za pravu iskrenu levičarsku opciju. I želja mi se u ovoj godini obistinila.“ (021.rs, 2. 1. 2023. godine) 

U novembru 2023, pred vanredne parlamentarne izbore, u ime Zeleno-levog fronta potpisao je koalicioni sporazum članica liste „Srbija protiv nasilja“.

Foto: Fonet, Milica Vučković

Poslednji put ažurirano: 7. 11. 2023.