Stojan Radenović

Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1948. u selu Dobra Voda kod Leskovca.

Do 1979. je bio profesor u Četrnaestoj gimnaziji, da bi potom doktorirao i naredne dve decenije predavao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

Od 2000. godine je radio na Mašinskom fakultetu u Beogradu, gde je dočekao i penziju. Sa 65 domaćih i preko 150 stranih koautora objavio je oko 400 radova u međunarodnim časopisima, od čega je više od 200 časopisa sa SCI liste.

Šira javnost čula je ime profesora Stojana Radenovića 2015. godine kada je svrstan među 100 najuticajnijih naučnih umova u oblasti matematike na listi koju objavljuje kompanija „Tomson Rojters“.

Nakon toga, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio mu je srebrnu medalju za izuzetne zasluge u oblasti naučne i prosvetne delatnosti, povodom Dana državnosti 2016. godine. Tadašnji rektor BU Vladimir Bumbaširević rekao je da je upravo Radenović zaslužan za skok Beogradskog univrziteta na Šangajskoj listi. Radenović je u nakon toga počeo da svoje radove potpisuje za Univerzitet u Saudijskoj Arabiji, da bi se na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića vratio Beogradskom univerzitetu.

Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je na izborima 2022, kao drugi na listi “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”.

Ponovo je izabran za poslanika na izborima u decembru 2023. kao deveti na listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“.

Foto: Foto: Screenshot Youtube/@TV Pink