Snežana Samardžić Marković

Datum rodjenja: 10. 3. 1966.
Stranka: Ujedinjeni regioni Srbije | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 10. 3. 1966.
Stranka: Ujedinjeni regioni Srbije | Svi akteri
Mesto:

Rođena je 1966. godine u Beogradu.

Završila je Zemunsku gimnaziju. Diplomirala je na Katedri za jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Magistrirala je dramaturgiju.

Od 2001. do 2005. godine radila je u Ministarstvu spoljnih poslova u sektoru bilaterale, kao zamenik direktora Direkcije za susedne zemlje, zatim kao zamenik šefa misije i savetnik u ambasadi SCG u Oslu i kao savetnik u Direkciji za Evropu. Zamenica šefa misije bila je Vidi Ognjenović. U periodu od 2005. do 2007. godine bila je pomoćnik ministra za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane, nadležna za strategijsko planiranje, međunarodnu vojnu saradnju, verifikacioni centar, i kopredsedavajuća Grupi Srbija-NATO za reformu odbrane.

Članica je G17 plus od 2006. godine, kad se vratila iz Norveške. Međutim, kaže da još od 1999. godine radi sa ljudima iz mreže G17 plus.

Uz mene su bili Miroljub Labus, Predrag Marković i Mlađan Dinkić. U stranku sam se uključila kad je imala samo dva odsto javne podrške. Ali, na muci se poznaju junaci…” (Politika, 5. 10. 2008. godine)

Samardžić Marković je maja 2007. godine izabrana za ministarku omladine i sporta, a drugi mandat na istom mestu započela je u julu 2008. godine. Februara 2012. podnela je ostavku na tu funkciju pošto je imenovana za generalnog direktora Direktorata za demokratiju Saveta Evrope. Bila je potpredsednica je stranke G17 plus i članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije.

Govori engleski i norveški.