Slobodan Orlić

Datum rodjenja: 2. 8. 1971.
Stranka: Socijaldemokratska partija Srbije | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 2. 8. 1971.
Stranka: Socijaldemokratska partija Srbije | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1971. u Beogradu.

Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. U biografiji ističe da je diplomirani ekonomista, ali ne navodi na kom fakultetu je stekao diplomu. Mediji su o tome pisali: „Dugo je bio večiti student Instituta BK, odsek menadžment, za dva dana prekinuće tradiciju. Jer, odlučio je da diplomira i postane diplomirani menadžer trgovine i bankarstva“. (Glas javnosti, 1. 11. 2000. godine)

Kao novinar, karijeru počeo u Sportskom žurnalu. Na Studiju B radio u redakciji jutarnjeg i informativnog programa kao novinar i urednik. Na BKTV radio je u spoljno-političkoj redakciji i kao autor političkog tok-šou programa „Gravitacija“.

U politiku ulazi 1997. godine kao jedan od osnivača Socijaldemokratije,koju je, prema rečima Bogoljuba Karića, on finansijski potpomogao.  Na prvom kongresu Socijaldemokratije, 12. jula 1997. izabran je za jednog od potpredsednika stranke, na čijem čelu je bio Vuk Obradović. Na predlog predsednika Obradovića, imenovan je 2000. za njegovog zamenika. Na listi Demokratske opozicije Srbije 2000. godine izabran za odbornika Skupštine grada Beograda i poslanika u Veću građana Savezne skupštine. 

Vreme, 4. 2. 2010. godine
'Posle 'seks afere' u kojoj je Obradović, tada potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije, optužen za nasrtaje na partijske koleginice, od te stranke otcepilo se krilo predvođeno Slobodanom Orlićem. Orlićeva Socijaldemokratija se 2002. ujedinila sa Koraćevim SDU-om, čime je stvorena Socijaldemokratska partija. Već sledeće godine, došlo je do 'razvoda' nakon koga je SDU nastavio samostalan život. Orlićevoj stranci 2004. pridružila se Čovićeva Demokratska alternativa, a iste godine Čović je izabran za predsednika SDP-a.'

U avgustu 2004. Socijaldemokratska partija se ujedinila sa Demokratskom alternativom Nebojše Čovića. „Čović i Orlić objašnjavaju da njihove stranke vezuju zajedničke ideje i ciljevi i činjenica da na političkoj sceni nedostaje stranka koja se izvorno zalaže za socijalnu pravdu.“ (B92, 19. 8. 2004.  godine)

Savezna vlada imenovala ga je na mesto Saveznog sekretara za informisanje i člana odbora za spoljnopolitička pitanja. Po osnivanju Državna zajednica Srbija i Crna Gora, postaje direktor Direkcije za informisanje Saveta ministara. Ostavku na tu funkciju podneo je u septembru 2005. 

Danas, 9. 9. 2005. godine
'Nakon odluke SDP da više ne podržava politiku Vlade Srbije Orlić je rekao da neće podnositi ostavku na mesto direktora Direkcije za informisanje i da će čekati da ga smene. U škrtom saopštenju Saveta ministara navodi se da je Orlić predsedniku SCG Svetozaru Maroviću rekao da je reč o 'ličnom činu'. Tom prilikom Marović je izrazio žaljenje zbog Orlićevog odlaska. Prethodno je vladajuća koalicija u Srbiji poslala preporuku Savetu ministara da smeni Orlića sa ove funkcije.'

U zvaničnoj biografiji navodi da se po prestanku funkcija u državnoj administraciji i stranci bavio privatnim poslom.

Za šefa Centralnog izbornog štaba Socijaldemokratske partije Srbije izabran je u septembru 2011. godine.  

U martu 2015. prijavio se na konkurs za generalnog direktora RTS-a.  

 Glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Ekspres“.