Siniša Kovačević

Datum rodjenja: 30. 5. 1954.
Mesto:
Datum rodjenja: 30. 5. 1954.
Mesto:

Rođen je 30.5.1954. godine u selu Šuljam u Sremu. 

Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Redovni je profesor Akademije umetnosti na predmetu Dramaturgija. Autor je mnogobrojnih pozorišnih i televizijskih drama, kao i filmskih scenarija. Režirao je nekoliko pozorišnih dela. Trostruki je dobitnik Sterijine nagrade i nagrade „Branislav Nušić“.

O stanju u drušvu i politici i mestu umetnika kaže: “Umetnost je uvek refleksija socijalnih i istorijskih parametara. Živiš u državi čiji je jedan deo okupiran i proglasio nezavisnost, s gladnim ljudima na ulicama, inženjerima i profesorima koji prodaju kurtone i žvakaće gume na kartonskim kutijama, gde trideset hiljada ljudi godišnje više umre nego što se rodi. Kriminal je na ulicama, u školama, porodilištima. Jedina uspešna stvar nam je sport – izuzetak koji potvrđuje pravilo. Svaki misleći metalostrugar, pekar, konobar, učitelj, intelektualac je zabrinut. I zato se užasavam kad neko kaže „mene politika ne interesuje“.” (Večernje Novosti, 11. februar 2012)

U februaru 2014. godine napušta Demokratsku stranku Srbije. Bio je član Predsedništva DSS, kao i narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

 
U januaru 2015. godine pokreće inicijativu za osnivanje Srpskog otadžbinskog fronta. O novoj organizaciji je rekao: „Ova politička organizacija će se temeljiti na 18 načela, među kojima su „resuverenizacija“, odustajanje od pristupanja Evropskoj uniji, promena Ustava, poseban odnos prema Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj.“ 
 
U oktobru 2017. na osnivačkoj skupštini Narodne stranke izabran je za potpredsednika partije.